Hagymaleves

Hozzávalók:


4-6 db hagyma, vörös és lila vegyesen
1 póréhagyma, 4-5 gerezd fokhagyma,
1-2 szál újhagyma, olaj, 5 dkg vaj
1 ek. liszt, 2 ág friss kakukkfű (- elhagyható
2 dl száraz fehérbor, 1 l csirke alaplé,
só, bors
a tetejére: 15-20 dkg fehérkenyér + 15-20 dkg erősebb ízű sajt

Elkészítés:


Vágd fel a hagymákat karikákra. Egy lábasban olvaszd fel a vajat az olajon és tedd bele a hagymát. Adj hozzá sót és lassú tűzön, fedő nélkül, időnként megkeverve párold 25 percig. A hagymát karamellizáljuk. Amikor kész, adj hozzá egy evőkanál lisztet. Keverd el, tedd bele a kakukkfüvet és hagyd pirulni közepes lángon kb. 1-2 percig. Öntsd fel a száraz fehérborral és keverd meg, hogy a lábas aljára leragadt ízek is mind feloldódjanak. Hagyd 3-4 percig főni, amíg az alkohol elpárolódik és a liszttől a hagymaleves besűrűsödik. Öntsd föl az alaplével, sózd ízlés és az alaplé sóssága szerint, illetve borsozd. Fedő alatt, lassú tűzön párold 20 percig. Az eredmény selymesen lágy, de mégis rendkívül karakteres ízű francia hagymaleves. Tálalás: kend meg vajjal és pirítsd meg a kenyereket, szórd meg sajttal és olvaszd meg a sajtot a grill alatt.
Ha kész, akkor szedd tányérba a hagymalevest és tedd rá a sajttal olvaszott kenyérszeleteket.