Hagymás rostélyos

Hozzávalók:


· 4 szelet marha rostélyos (ujjnyi vastag szelet)
· 4 közepes fej hagyma, 80 dkg burgonya (sütni való)
· fél fej római saláta, zsír, só, bors, steak-fűszerkeverék
· liszt, málnaecet, olívaolaj

Elkészítés:


A krumplit, megpucolom, nagyobb hasábokra vágom és öt percig előfőzöm.A hagymákat félfőre, vékonyan felszeletelem, egy zacskóba lisztet szórok és beledobom a hagymákat. Levegőt fújok bele, hogy felfújódjon és alaposan összerázom, hogy a liszt mindenhol bevonja a hagymákat. Ezután egy szitába öntöm az egészet és a felesleges lisztet lerázom róla.A hús szeleteket egy éles késsel, a rostokra merőlegesen, rombusz alakban bevagdosom, de éppen csak egy milliméter mélyen, szinte csak a kés saját súlyával végighúzva vágom át a rostjait. Ezután megszórom durvára tört borssal.
A salátaleveleket megmosom és megszárítom.
A burgonya hasábokat egy tepsibe dobom, bőségesen meglocsolom olajjal, megszórom durva tengeri sóval és a fűszerkeverékkel. Összeforgatom és a 200 fokra előmelegített sütőbe teszem 40 percre.
Közben egy serpenyőben, egy evőkanálnyi zsírt forrósítok és bele-szórom a lisztes hagymákat. Közepesnél erősebb fokozaton, arany-barnára sütöm. Egy papírtörlővel bélelt tálba szedem, megsózom, tekerek rá egy kis borsot és tálalásig melegen tartva, félreteszem.
A serpenyőt kitörlöm, újabb adag zsírt melegítek benne és a hús szeletek mindkét oldalát kb. két-három percig sütöm (médiumra). Megsózom (előtte ne sózzuk!). Tálalásig félreteszem egy deszkára pihenni, letakarom egy darab alufóliával, hogy melegen tartsam.
Ezután a salátát felcsíkozom, egy keverőtálba teszem, megspriccelem egy kis málnaecettel, megsózom és meglocsolom extra szűz olíva-olajjal.Tálaláskor, a húsra halmozom a ropogós sült hagymát, mellé adom a salátát és a fűszeres burgonyát.„Steak-burgonya” helyett, adhatunk mellé krumplipürét is, vagy tálalhatjuk csak a salátával.
A húst lehetőleg ne süssük át, hagyjuk médiumra (közepesen átsütve).
A salátát, közvetlenül a tálalás előtt készítsük el.Ez egy rendkívül finom étel. A szaftos, ízletes sült marhahús, az édes ropogós hagymával a tetején, a finom, fűszeres, kívül ropogósra, belül krémesre sült
burgonya, és az egyszerű, de ízletes, friss saláta.