Hagymás-rozmaringos focaccia mártogatóssal

Hozzávalók:


300 g fehér búzaliszt
50 g rétesliszt
1 kk só
1 kk cukor
1 csomag 7 g-os szárított élesztő
200 ml langyos víz
1 vörös hagyma
1 ág rozmaring
olívaolaj

Elkészítés:


A sütőt előmelegítettem 180 °C-ra (4-es fokozat).
Egy nagy tálba szórtam a liszteket, hozzáadtam az élesztőt, a sót, a cukrot, a félkarikákra vágott hagymát, 1 evőkanálnyi olívaolajat csorgattam rá és összekevertem. Közben lassan adagoltam hozzá a langyos vizet. addig dagasztottam, míg a tészta el nem vált az edény falától. Fontos, hogy lágy tésztát kapjunk, így ha keménynek érezzük, akkor víz hozzáadásával tudjuk alakítani. Letakartam tiszta konyharuhával, és meleg helyen duplájára kelesztettem. a megkelt tésztát liszttel megszórt deszkára borítottam és jól átgyúrtam (én ilyenkor, csakúgy, mint a pizzánál, réteslisztet használok).
Sütőpapírral borított sütőlapra tettem és kézzel szétlapítottam (ki lehet
nyújtani sodrófával is, de ha kézzel csináljuk, rusztikusabb lesz). Letakarva 15 percig kelesztettem, majd újra szétlapítottam és ujjaimmal mélyedéseket nyomtam a tészta felületére (ne szorítsuk ki az összes levegőt), tetejét megkentem olívaolajjal és megszórtam a rozmaringlevelekkel. Előmelegített sütőben 20-25 percig sütöttem, míg szép aranybarna nem lett. Felvágás előtt pihentessük.
A focacciához remekül illik a fokhagymás-kék sajtos mártogatós:
100 g kék sajtot (danish blue) villával szétnyomkodok és elkeverek egy nagy tejföllel, valamint 2-3 gerezd apróra vágott fokhagymával és egy marék apróra vágott dióval. Nagyon finom.