Halászlé

Hozzávalók:


1 közepes ponty (1,5 kg körüli), 2 nagy fej vöröshagyma,
2 zöldpaprika, 2 paradicsom, 1-2 evőkanál piros fűszerpaprika,
1 csapott evőkanál só, 2 szem burgonya,
2 halászlékocka vagy 1 doboz halászlésűrítmény,
40 dkg hosszú metélt tészta, 1 csöves csípős paprika
vagy cseresznyepaprika.

Elkészítés:


A halat megtisztítjuk, kifilézzük. A fejéből, a farkából és az uszonyokból , valamint az apró haldarabkákból készítjük a halászlé alaplevét, a halfilét pedig beletesszük a levesbe. Jó nagy fazék aljára karikázzuk a megtisztított vöröshagymát, majd rátesszük a darabokra vágott halaprólékot és a csontokat. 1 csapott evőkanál sót és a pirospaprikát rászórjuk, beletesszük a hasábokra vágott burgonyát, ezután az egyik zöldpaprikát belekarikázzuk. Ráöntünk bő kétliternyi vizet és felforraljuk. Erős lángon főzzük legalább másfél órán keresztül. Közben a halszeletek, halpatkók mindkét oldalát megsózzuk. Ha az alaplé elkészült, tésztaszűrőn átpasszírozzuk. Az így nyert sűrű hallevet megfelelő nagyságú fazékba öntjük. Felforraljuk és a már forrásban lévő levesbe óvatosan beleengedjük a halszeleteket. Keverés nélkül és nagyon kis lángon 10 percig főzzük.
Metélt tésztával és cseresznyepaprikával tálaljuk. Kenyeret is adunk mellé, ha valaki nem szeretné tésztával.