Hamburger

Hozzávalók:


· 45 dkg marhahús
· fél fej római saláta
· 2 fej hagyma
· 1 gerezd fokhagyma
· 2 paradicsom
· 10 dkg Gruyère vagy Cheddar sajt (8 vékony szeletben)
· só, bors

Elkészítés:


A húst, szeletekre vágom, majd csíkokra és végül apró kockákra. Ezután a késsel, többször „átfutok” rajta, míg kellőképpen apróra nem vágtam, nagyjából a darált húsnak megfelelő állagot kapva.
Egy keverőtálba teszem és egy teáskanálnyi sót szórok rá, egy csapott tk. durvára tört borsot és egy fokhagymát reszelek bele.
Kézzel, alaposan elkeverem, összedolgozom, majd nyolc nagyjából egyenlő adagra osztom. Az egyes adagokból gombócot formázok, majd két tenyerem között ellapítom. Így kapok nyolc darab, kb. fél centi vastag, nyolc-tíz centi átmérőjű húspogácsát. Egymás tetejére rakosgatom, közéjük fóliát téve és a hűtőbe teszem fél órára pihenni, mert így jobban összeáll és sütéskor nem esik szét.
Egy serpenyőbe, kevés olajat spriccelek és óvatosan beleteszem a húspogácsákat. Közepes fokozaton fél percig sütöm őket. Mikor megfordítom, egy-egy szelet sajttal borítom és úgy sütöm tovább még egy percig.
Közben, egy száraz serpenyőben, a hamburgerzsemlék ( lásd Péksütik) vágott felét megpirítom és félreteszem.Ezután, már csak jól ismert mozdulatok vannak hátra. A zsemlére egy salátalevelet fektetek, erre teszem a sajtos húst. Megspriccelem finom ketchuppal, két szelet paradicsomot teszek rá, majd jócskán megrakom hagymakarikákkal. A végén lezárom a zsemle tetejével.
Készíthetünk mellé hasábburgonyát is, de tálalhatjuk valamilyen majonézes salátával együtt is.