Harira – hagyományos marokkói ünnepi leves

Hozzávalók:


Hozzávalók (6 személyre):
30 dkg marhalábszár
2 ek. vaj
1 nagy hagyma
15 dkg csicseriborsó, egy éjszakára beáztatva
15 dkg vöröslencse
3 paradicsom (héjazva, magozva) és
2 ek. paradicsompüré
fél csokor friss petrezselyem és koriander
2 szárzeller
só, 1 tk. frissen őrölt bors, 1 tk. kurkuma, 1/2 tk. őrölt
fahéj, 1 tk. őrölt gyömbér
10 dkg cérnametélt
1/2 citrom leve
3 ek. liszt, 1 dl víz

Elkészítés:


A vajon üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott zellert, az aprított petrezselymet, koriandert, a kurkumát, fahéjat, gyömbért. Rádobjuk a kockákra vágott húst, átforgatjuk, 10 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a beáztatott csicseriborsót, lencsét, a felvágott paradicsomot és paradicsompürét, felöntjük 1,5 l vízzel, sózzuk, borsozzuk. Fedő alatt, kis lángon 1,5 órán át főzzük, vagy amíg a hús megpuhul. A lisztet csomómentesre keverjük a vízzel, és besűrítjük vele a levest. Végül belefőzzük a tésztát, majd citromlével és friss zöldfűszerekkel ízesítjük.