Hasselback burgonya

Hozzávalók:


4 db hosszúkás, sütésre alkalmas méretes burgonya (egyenként kb. 15-20 dkg)
2-3 evőkanál olívaolaj
1 teáskanál só
1-2 gerezd fokhagyma (ízlés szerint növelhető a mennyisége)
1 teáskanál őrölt kömény
őrölt feketebors ízlés szerint
A tálaláshoz:
1 csokor finomra aprított zöldfűszer (pl. petrezselyemzöld, kakukkfű, rozmaring, snidling – akár vegyesen is)

Elkészítés:


Elkészítés: Egy kisebb tepsit sütőpapírral borítunk, a sütőt 180 fokra előmelegítjük.
Az olajat kis tálba mérjük. A fokhagymát átpréseljük, a sóval, a borssal és a köménnyel belekeverjük az olajba.
A burgonyát alaposan megtisztítjuk, megsikáljuk. Nagy tálalókanálba helyezzük az első szemet, éles késsel kb. 2 mm-enként beirdaljuk, ügyelve arra, hogy a kanálban lévő alsó részt ne vágjuk át. Mindegyik burgonyával ugyanígy járunk el. A beirdalt krumplikat a bevagdosott részükkel felfelé elhelyezzük az előkészített tepsin, és kenőecsettel szépen megkenjük mindegyiket a fűszeres olajjal, ügyelve arra, hogy lehetőség szerint minél több kerüljön a szeletek közé.
A tepsit behelyezzük a sütőbe, és a hőmérsékletet 200 fokra növeljük. Nagyjából 55-60 perc alatt sülnek át a méretes krumplik. Kívül ropogós, belül krémesen puha lesz. Ha kivettük a sütőből, meghintjük a sütés közben finomra aprított fűszerekkel.
Az így elkészített, harmonikára emlékeztető sült krumpli önmagában, salátával könnyű vacsora lehet, de húsételek mellé is tökéletes köret.

Aki idegenkedik a fokhagymától, fűszerezheti az olajat zöldfűszerekkel, vagy csupán finomra aprított, illetőleg szárított rozmaringgal. A csípős ízek rajongói nyugodtan használhatnak chilivel fűszerezett olajat is hozzá, de kerülhet az olajba néhány csepp citromlé is, ha pikánsabban szeretjük. A lényeg, hogy olyan fűszerezésű olajat használjunk, amilyet szeretünk. Természetesen elkészíthető kisebb méretű burgonyából is, ebben az esetben evőkanálba is helyezhetjük az előkészítés során, és úgy vagdossuk be.Ha fokozni akarjuk a ropogósságát, remek módszer, ha a fokhagymás olajozást követően betesszük a sütőbe, majd a sütési idő felénél kivesszük, és 4 nagyobb burgonya esetén meghintjük 1 evőkanál finomra reszelt parmezán sajt és 1 evőkanál zsemlemorzsa keverékével, amit egyenletesen szétosztunk a félig sült zöldségek tetején. Így ropogós kéreg sül majd a harmonikaszerűen szétnyíló, illatos krumplik tetején. Ha apróbb krumplikkal dolgozunk, vagy nagyobb mennyiséget készítünk, a sajt és morzsa keverékét természetesen lehet növelni, de akár kevés frissen őrölt színes borsot is adhatunk hozzá.

Úgy is nagyon finom lesz a Hasselbeck burgonya, ha a sütési idő vége előtt nagyjából 15 perccel nem morzsás keverékkel, hanem jól olvadó reszelt sajttal hintjük meg a tetejét. Korábban azért nem érdemes a sajtot rászórni, mert a sajt könnyen megéghet.