Házi sajt

Hozzávalók:


2 l tej, 6 evőkanál citromlé vagy 1 teáskanál citromsav
só, fűszerek, fokhagyma, aszalt gyümölcs, szárított paradicsom
ízlés szerint

Elkészítés:


A tejet felforraljuk.(csak teljes tejből lehet)

Közben egy szűrőt kibélelünk sűrű szövésű finom anyaggal és egy tál fölé helyezzük. Amikor a tej forrni kezd, apránként belekeverjük a ciromlevet vagy a citromsavat. Először tegyük bele a felét, keverjünk rajta egyet és várjuk meg, hogy kicsapja a túrót. Így folytassuk szép lassan addig, amíg már csak sárgászöld savó marad. Érdemes lassan és odafigyelve csinálni, mert ha túl sok savanyító anyagot teszünk bele, akkor egyrészt túl savanyú lesz, másrészt apró szemcsés, morzsalékos, széteső lesz a sajt. Nem biztos, hogy az összes
előkészített savanyító anyagra szükség lesz, legyünk figyelmesek. Ilyenkor már ne keverjük, különben összetörik a túró.
Amikor már teljesen különvált a túró és a savó, hagyjuk állni 10 percig, szűrjük le, keverjük össze a fűszerekkel és tegyük az anyagba, amin lecsöpög. Formázzuk,fedjük be és nehezékkel préseljük, hogy a felesleges savó is eltávozzon belőle. Egy-két órát hagyjuk állni, majd felhasználható, de a hűtőben több napig is eláll.