Juhsajtos töltött padlizsán, csípős paradicsomszóssz

Hozzávalók:


2 kisebb padlizsán (50 dkg),
½ dl olívaolaj, 4 gerezd
fokhagyma (finomra aprítva),
5 dkg házi kenyérmorzsa,
5 dkg kemény, érlelt juhsajt
(pecorino), 2 tojás, 4 ág friss
kakukkfű, só, bors,
5 dl paradicsommártás
1 tk csípős paprikakrém
vagy 1 friss chili

Elkészítés:


A sütőt előmelegítjük 200 C fokra. A padlizsánok szárát levágjuk, majd hosszában félbevágjuk. Éles késsel rombusz alakban beirdaljuk a húsát, úgy, hogy a padlizsán “kerete” ép maradjon. Viszonylag mélyen irdaljuk be, úgy, hogy kiskanállal aztán könnyen ki tudjuk vájni a húsát. Így négy darab „padlizsáncsónakot” kapunk, ami azonnal el kezd barnulni, de nem kell aggódni, mert a sütés után ez már nem látszik. A zöldség kivájt belsejét apró darabokra vágjuk. Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, és puhára dinszteljük benne a finomra aprított fokhagymát. Hozzáadjuk a feldarabolt padlizsánhúst, és teljesen puhára sütjük. Egy keverőtálban összekeverjük a megsütött fokhagymás padlizsánt, a kenyérmorzsát, a reszelt sajtot, a tojást és a kakukkfüvet. Sózzuk, borsozzuk. A masszával megtöltjük a padlizsáncsónakok üregét. Egy akkora jénai, vagy más hőálló tálat, vagy tepsit használunk, amelyben kényelmesen elfér a négy fél padlizsán. A paradicsommártáshoz hozzákeverjük a csípős paprikakrémet vagy a kimagozott felaprított chilit. A mártás felét kb. 2,5 dl-t a tál aljára öntünk. Ráhelyezzük a megtöltött padlizsánokat, majd egyenletesen elosztjuk a tetején a paradicsommártás másik felét. 40 percig sütjük, amíg a padlizsán széle is teljesen megpuhul. Ekkor a tetejére még kevés reszelt sajtot szórunk, és további 10 percig sütjük, amíg a sajt megolvad és kissé megpirul.