Karamellás magvas lepény

Hozzávalók:


- 1,5 evőkanál víz
- 25 dkg finomliszt
- 1,5 evőkanál kristálycukor
- csipet só
- 20 dkg vaj
Krém
- 1/2 teáskanál vaníliás cukor
- 5 dkg mogyoró
- 5 dkg dió
- 5 dkg mandula
- 2 dl tejszín
- 18 dkg kristálycukor

Elkészítés:


A lepényhez összekeverem a lisztet, a cukrot meg a sót, majd hozzáadom a lágy, forgácsolt vajat, és addig keverem, amíg durva állagú tésztát kapok. Keverés közben hozzáöntöm a vizet, annyit, amennyi a hozzávalókat megköti – a másfél evőkanálnyi elég szokott lenni. A masszából golyót formálok, kb. 15 cm-es átmérőjű koronggá lapítom, és fóliába csomagolva hűtőbe teszem egy fél órára. Közben előmelegítem a sütőt 200 fokra. A lehűtött tésztát óvatosan benyomkodom egy 20×30 cm-es tepsi aljára – az oldal mentén kicsit vastagabbra hagyom. A tészta tetejére alufóliát teszek, és 10 percig így sütöm. Majd lecsökkentem a sütési hőmérsékletet 190 fokra, és így sütöm tovább a tésztaburkot még 15-20 percig, amíg halvány aranyszínű lesz. Ha megsült, hagyom kihűlni.
A töltelékhez a mogyorót, a diót és a mandulát durvára aprítom. Mindezeket szétterítem egy tepsin, és 180 fokon addig pirítom, amíg a mandula halvány aranyszínű lesz – ez kb. 5 perc. Kiveszem a tepsit a sütőből. A rácsot a sütő felső részébe teszem, és felemelem a hőmérsékletet 200 fokra. Egy kis lábasban közepes hőfokon elkavarom a tejszínt a cukorral meg a vaníliás cukorral. Felforralom és addig főzöm, amíg picit besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverem a diót és társait, majd 15 percig állni hagyom, s csak ezután öntöm rá a már kihűlt tortalapra. Visszateszem a sütőbe, és újabb 30-35 percig sütöm. Akkor jó, amikor a teteje krémes karamell-színű lesz, és mindenütt apró lyukak gyöngyöződnek. A sütőből kivéve a rácson hagyom hűlni negyedórát, majd a tepsiből egy tálra csúsztatom. Langyosan tálalható.