Karfiol különlegesen

Hozzávalók:


. egy tömör fej karfiol
. 40 dkg mángold
. 4-5 dkg parmezán
. 4 dkg vaj
. 1 csésze liszt
. vaj
. fél liter zöldség alaplé
. 1 db citrom
. só, bors, csilipor, kurkuma

Elkészítés:


A karfiolfejről leszedegetem a leveleket, a torzsájának fás részét kivágom, majd először félbe, azután nagyjából egycenti vastag szeletekre vágom.A szeletekből nagyobb rózsákra bontom, - amolyan „rántanivaló” nagyságúakra - a mennyisége nagyjából az egész fej harmadát-felét tegye ki. A lisztet, 1 ek. kurkumával, csipetnyi sóval és csiliporral elkeverem és a közben megsózott, borsozott karfiol darabokat megforgatom benne.A maradék karfiolt kisebb darabokra vágom, egy lábosba teszem és felöntöm annyi alaplével, hogy ellepje, majd közepes fokozaton 15-20 perc alatt puhára főzöm. Leszűröm róla a levet (amit nem öntök ki) és a még forró karfiolra dobom a vajat, majd botmixerrel pürésítem az egészet. Belereszelem a parmezánt, ha kell a főzőlével beállítom a sűrűségét, sózom és borsozom, azután melegen tartva félreteszem. Egy serpenyőben, közepes hőfokon, annyi vajat forrósítok, hogy nagyjából fél-egy centi magasan álljon benne, ebben sütöm meg a belisztezett karfiolokat, kívül aranybarnára és ropogósra, belül puhára, de azért kissé „ressre”. Közben, egy wokban kevés vajon, fedő alatt, 3-5 perc alatt megpárolom a széles csíkokra vágott mángold leveleket, közben egy kanálnyi citromlével, sóval, borssal ízesítem.
Tálaláskor a tányérra szedek a parmezános karfiolpüréből, a tetejére halmozok a párolt mángoldból, majd a sült karfiolokból is szedek mellé. Kevés citromlevet facsarhatunk rá ízesítésnek és/vagy egy kis jó minőségű olívaolajjal is meglocsolhatjuk.

Mángold helyett használhatunk spenótot, vagy a kelkáposzta külső leveleit, attól függően minek van éppen szezonja.