Kelt rétes

Hozzávalók:


50 dkg kenyérliszt(vagy rétesliszt),
1 tk.só,1 ek. cukor,1 tojás sárgája,
3-3,5 dl tej,1 tk. ecet, 2 ek zsír
(vagy 5 ek. olaj), 2 dkg friss élesztő
Mákos-meggyes:
20 dkg őrölt mák, 10 dkg cukor,
1 ek. méz, 1 citrom héja,
1 dl meggylé, 1 tk. fahéj,
meggy
Túrós töltelék:
50 dkg túró, 2 ek. búzadara,
4 ek.cukor,1 cs. vaníliás cukor,
1 citrom reszelt héja,
10 dkg mazsola, 1 tojás
sárgája,1 tojásfehérje kemény
habbá verve

Elkészítés:


Tálba mérem az összes hozzávalót (először csak 3 dl tejet, de kellhet még neki) és alaposan kidolgozom a tésztát. Egy könnyű, kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát készítek. A tésztát kelesztőtálba teszem és egy órán át kelesztem. Ezután finoman lisztezett deszkára borítom, elfelezem és cipókat formázok a darabokból. Ellapogatom és megkenem a tetejüket zsírral (vagy olajjal). Még 30 percig hagyom kelni. Az asztalra terítek egy abroszt, ráteszem az egyik tésztát és a kézfejemmel alányúlva vékonyra húzom. Annyira, hogy átlátszódjon az abrosz mintája. Kevés olvasztott zsírral meglocsolom és elosztom rajta a tölteléket. Ezután az abrosz segítségével feltekerem. Átemelem egy nagy, sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejét is megkenem olvasztott zsírral. A másik tésztát is ugyanígy készítem el. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A rétes sütési ideje 30 perc.
Mákos-meggyes
A meggyszemek kivételével mindent elkeverek és kinyújtott, zsiradékkal kikent réteslapra szórok, azután a meggyet is elrendezem rajta.
Túrós töltelék:
Az áttört túrót elkeverem a cukorral, búzadarával, citromhéjjal, vaníliás cukorral, tojás sárgájával és a mazsolával. A felvert tojásfehérjét óvatosan forgatom bele.