Királydurbincs 3 féle karfiollal és kapris vajmártás

Hozzávalók:


2 db királydurbincs
olívaolaj

A karfiolpüréhez:
1 fej karfiol
10 dkg vaj

A savanyított karfiolhoz:
½ fej karfiol
1 dl fehérborecet
só, cukor
A pirított karfiolhoz:
½ fej karfiol
5 dkg vaj

Elkészítés:


1. A karfiolpüréhez 40 perc alatt a karfiolt vajon megpároljuk, majd sózzuk. Végül pürésítjük.

2. A savanyított karfiolhoz a karfiolt rózsáira szedjük, középen kettévágjuk és gyalun hajszálvékonyra szeleteljük. Egy kis tálban fehérborecetet, sót, cukrot összekeverünk, és a karfiolokat beletesszük.

3. A pirított karfiolhoz a karfiolt rózsáira szedjük, nagyjából 3 cm-es darabokra. Egy nagy serpenyőben 10-15 percig felhevített olívaolajon megpirítjuk. Csak ezután sózzuk. Kevés vajat adunk hozzá, majd tovább hagyjuk puhulni.

4. A halat kifilézzük, sózzuk, majd állni hagyjuk. Sütés előtt leitatjuk a nedvességet róla, így ropogósabb lesz a hal. Forró olajba tesszük, rövid ideig lenyomva tartjuk, hogy ne kunkorodjon fel a halbőr és ropogósra sütjük.

5. A mártáshoz a vajat, kapribogyót, petrezselymet a serpenyőben összefőzzük és ízlés szerint citromlével ízesítjük. Végül mindenből egy keveset a tányérra helyezünk. Jó étvágyat!