Körömpörkölt

Hozzávalók:


1,5 kg sertés köröm
(ha csülökrésszel van,
még jobb), 2 nagy
vöröshagyma, 3-4 gerezd
fokhagyma,1-2 db hegyes erős
és 2 ek pirospaprika,
3 ek sertészsír,
20 dkg füstölt szalonna
1 tk szinesbors, 1 mk feketebors,
1 mk kömény, só,
2-3 babérlevél, nyáron egy
kis zöldpaprika, paradicsom

Elkészítés:


Először is, a hentessel hosszában kettévágatjuk a körmöket. Otthon pedig nekiállunk jól megpucolni. Késsel jól megkapirgáljuk és gázon lepörzsöljük az utolsó kis szőrt is róla. Aztán bő vízben megmossuk. A hagymát közepes kockákra vágtam és a fekockázott, kisütött szalonnára dobtam, majd beleborítottam a fûszereket és azokat is megfuttattam a zsírom. A végén a fokhagymát is beletettem, kicsit pirongattam és rászórtam a pirospaprikát. A forró paprikás hagymás zsírba beletesszük a körmöket, végül felöntöttem annyi vízzel, amennyi éppen ellepte. Amikor felforr megsózzuk, beletesszük a paradicsomot és az erőspaprikát. A köröm az elején megdagad, de később összeesik. Szóval nem kell megijedni és sok vizet önteni rá. Lehet, hogy az elején meg sem tudjuk keverni. Az a jó, ha nagyon sűrű a szaftja. Legalább 4 óráig rotyogtassuk lassan. Kóstolgassuk, sót, borsot, csípősséget pótolandó.
Kovászos uborkával, mindenféle savanyúval, sós krumplival, kenyérrel tálaljuk és szopogassuk le a csontokat.