Körte befőtt

Hozzávalók:


3 kg egészséges körte
3 liter víz
30 dkg cukor
citromlé, 2 citrom karikára vágva
ízlés szerint fahéj, szegfűszeg
pici szalicil

Elkészítés:


A körtéket folyó víz alatt öblítsd le, majd pucold meg, vágd négybe és távolítsd el a magházat is. A megtisztított gyümölcsöt azonnal tedd citromos vízbe, hogy ne barnuljon meg. Az alaposan elmosogatott befőttes üvegekbe tégy 3-3 evőkanál cukrot, egy karika citromot és egyesével állítsd az üvegekbe a körtéket jó szorosan egymás mellé. Üvegenként 2-3 szem szegfűborssal, körömnyi egész fahéjjal fűszerezheted. Töltsd meg az üvegeket vízzel, tégy a tetejükre 1 kés-hegynyi szalicilt és zárd le őket. Helyezd a körtebefőtteket egy konyharuhával kibélelt nagyobb edény aljára, melyet tölts fel annyi vízzel, hogy nagyjából az üvegek háromnegyed részét lepje el. Kezdd el lassú tűzön felforralni, a forrástól számított 20 perc után zárd el a tűzhelyet, a befőtteket hagyd a vízben kihűlni. A befőttet hűvös helyen tárold.