Körtelekvár

Hozzávalók:


1,5 kg körte, 1 kg cukor,
1-2 db citrom, 1 rúd fahéj,
chili pehely

Elkészítés:


Az egész fahéjat száraz edényben 1-2 perc alatt megpirítjuk, közben a körtéket meghámozzuk. A meghámozott körtéket negyedeljük és kivágjuk a magházat. Hámozás és darabolás közben csöpögtessük folyamatosan citromlével, hogy ne barnuljanak be a körték. Felkockázzuk a gyümölcsöt és a fahéj mellé tesszük a lábosba a cukorral együtt. Elkezdjük összeforralni. Ráfacsarjuk a fél citrom levét. Összekeverjük és közepes lángon főzzük. Ha a körte megpuhult, fahéj nélkül összeturmixoljuk, vagy a fahéjat megtartva chilit aprítunk bele és a körte darabokat egészben hagyjuk. Mindkét esetben fontos, hogy fertőtlenített üvegekbe adagoljuk és lezárjuk.