Körtés flognarde (francia piteféle)

Hozzávalók:


. 75 dkg körte (kemény húsú)
. 15 dkg liszt
. 10 dkg porcukor
. 12,5 dkg vaj
. 3 db tojás
. 2,5 dl tej
. 4 g instant élesztő
. 1 citrom leve és reszelt héja
. 1 ek. vaníliakivonat
. 1 tk. apróra vágott friss tárkony
. csipet só
. maréknyi barnacukor a szóráshoz

Elkészítés:


A körtéket meghámozom, kivágom a magházát és vékony szeletekre vágom, majd egy edénybe teszem és citromlével meglocsolom, hogy ne barnuljon meg. Egy sütőtálat kivajazok és ebbe fektetem több rétegben a körteszeleteket, megszórom a tetejét a barnacukorral és a 210 fokra előmelegített sütőbe teszem 10-15 percre, míg a cukor meg nem karamellizálódik rajta és a körte megpirul. A tojásokat egy csipet sóval felverem, hozzáöntöm a langyos tejet és a porcukrot, belekeverem az élesztőt, a vaníliakivonatot, belereszelem a citrom héját, majd a liszttel is elkeverem. A vajat felolvasztom, hozzákeverem a többihez és félreteszem pihenni 20-30 percet, hogy az élesztő kicsit dolgozzon. A körtét kiveszem a sütőből, hagyom pár percig hogy kissé hűljön, majd megszórom a tetejét a tárkonnyal és rálocsolom a tésztát, egyenletesen, hogy mindenhol érje és befolyjon a körteszeletek közé is. Betolom a 180 fokos sütőbe és 25-30 perc alatt aranybarnára sütöm. Tálaláskor egy szép szeletet vágok és helyezek a tányérra, meghintem kis porcukorral a tetejét, és pici tárkonylevéllel díszítem. Adhatunk mellé egy gombóc vaníliafagylaltot is...