Kötözött, suhintott leves

Hozzávalók:


4-5 szem krumpli, 2-3 szál répa
2 szál gyökér, zeller
1 kisebb vöröshagyma
2 fokhagyma gerezd
só, bors, őrőlt kömény
karikára vágott kolbász
2 ek. zsír, 1 kiskanál pirospaprika
Tésztához: 1 tojás, liszt, só, zsír, bors

Elkészítés:


Egy egészen egyszerű krumplilevest teszek fel főni, pirospaprika nélkül.
A kockára vágott zöldséget, az egész hagymát, fokhagymát annyi vízben teszem fel, amennyi jó bőven ellepi, ha felforrt, beleteszem a fűszereket, mehet bele egy szem paradicsom, zöldpaprika és néhány karika kolbász is. Egy tojást felütök, teszek bele pici sót és anyni lisztet, amivel rugalmas, jól nyújtható tésztát tudok gyúrni. Egész vékonyra kinyújtom, majd egy kb. két ujjnyi csíkban megkenem olvasztott zsírral, megszórom frissen őrőlt borssal és félbehajtom. Kb. egy ujjnyi csíkot kapok, amit levágok a többi tésztáról, így egy szalagom lesz. A szalag végére csomót kötök, de csak lazán, hogy könnyen át tudjon főni, de azért ne is essen majd szét. A kész masnit levágom és folytatom a csomózást. Addig készítem, míg az összes tészta elfogy. Mire végzek az egésszel, a zöldségek is megfőttek, beleteszem a tészta masnikat és azokat is puhára főzöm. És most következik a suhintás. Felmelegítem a zsírt, pirospaprikát szórok bele, gyorsan elkeverem, majd a levesbe öntöm.
Ha öntés közben suhan az étel, akkor lesz jó a leves.