Kolbászkrémes pogácsa

Hozzávalók:


2 nagyobb tepsi pogácsához:
A tésztához:
50 dkg liszt
1 csomag instant élesztő
15 dkg vaj
2 tojás + 1 a kenéshez
20 dkg tejföl
15 dkg feta sajt

kevés tej
10 dkg sajt
A töltelékhez:
10 dkg szárazkolbász
2 db főtt tojás
10 dkg natúr vagy tejszínes krémsajt
kevés só, őrölt fekete bors
1/4 hegyes-erős zöldpaprika (elhagyható)

Elkészítés:


A lisztben elkeverjük az élesztőt, majd belemorzsoljuk a vajat. Hozzáadjuk a 2 tojást, a tejfölt, a morzsolt fetát és a feta sósságától függően sót. Összegyúrjuk, megdagasztjuk, közben fokozatosan hozzáöntünk egy kevés tejet, közepesen kemény, sima felszínű tésztát kell kapnunk. Letakarjuk, majd meleg helyen a duplájára kelesztjük.

A kolbászt feldaraboljuk, késes aprítóba tesszük a kihűlt, megpucolt főtt tojásokkal, a krémsajttal, a sóval, a borssal és az apróra vágott paprikával. Krémesre törjük.

A megkelt tésztát lisztezett felületen átgyúrjuk, 2 cm vastag téglalappá nyújtjuk, és egyenletesen megkenjük a krémmel. Hosszabbik oldalát felhajtjuk középre, másik oldalát ráhajtjuk, majd ugyanezt elvégezzük a rövidebb oldalakkal is. Így egy vastag, négyzetes formát kapunk, amit óvatosan elnyújtunk 2 cm vastagra. Közepes méretű pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, felfelé kissé megsodorjuk, sütőpapírral leterített sütőpapírra helyezzük, és még 1/4 órát kelesztjük a pogácsákat.

A pogácsák tetejét megkenjük az enyhén felvert 3. tojással, megszórjuk reszelt sajttal, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 25 perc alatt készre sütjük. Langyosan a legfinomabb, de még további két napig is extrán puha marad!

Tipp: A töltelék miatt nem szoktam a szaggatás során keletkező maradékot újra összegyúrni, kinyújtani és kiszaggatni. A darabokat kisebbre tépkedem, megtekerem, lekenem tojással, és megszórom sajttal úgy, ahogy a lenti képen látható. A pogácsákkal azonos ideig sülnek