Konyhasuli franciául: Burgundi marharagu (Boeuf Bour

Hozzávalók:


80 dkg pörköltnek való marhahús
1 üveg száraz vörösbor
5 dl alaplé
20 dkg sárgarépa
10 dkg zellergumó
3 gerezd fokhagyma
1 fej vöröshagyma
1-2 babérlevél
10-20 szem egész bors
20 dkg kolozsvári szalonna
5 dkg vaj + 0,5 dl olívaolaj (a sütésekhez elosztva)
1 bő evőkanál liszt
20 dkg apró csiperkegomba
10 dkg póréhagyma
15-20 szem gyöngyhagyma

Elkészítés:


Egy éjszakára betesszük a marhahúst, egy felkockázott vöröshagymából és sárgarépából, szétnyomott fokhagymából és a fűszerekből – babérlevél, szemes bors, kakukkfű és zeller- és petrezselyem zöld – összeállított vörösboros pácba. Másnap, mielőtt neki kezdenék a főzésnek, a húst vegyük ki a pácléből, de azt semmiképp se öntsük ki. Egy serpenyőben egy kevés zsiradékon a kockákra vágott húsos szalonnát megpirítjuk, ha kisült, a szalonnakockákat kiszedjük és megdinszteljük benne a hagymát, majd a hőfokot magasra vesszük és átpirítjuk a húst is. Felöntjük vörösborral és a leszűrt páclével, majd lassú tűzön kb. 2 órán át gyöngyözve főzzük. Közben a megtisztított, finomra szeletelt gombát, sárgarépát, zellert kevés vajban megdinszteljük a gyöngyhagymával és a felszeletelt póréhagymával együtt. Majd a zöldségeket megszórjuk egy kevés liszttel, és a hozzáadjuk őket a húshoz. Adunk hozzá apróra vágott petrezselymet és mustárt és készre főzzük kb. egy-másfél óra alatt.