Korhelyleves

Hozzávalók:


35 dkg savanyú káposzta, 20 dkg füstölt kolbász
10 dkg húsos füstölt szalonna, 2 dl tejföl
1 babérlevél, 1 evőkanál pirospaprika
1 evőkanál finomliszt, zsír vagy olaj
1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma
őrölt bors, kevés ecet

Elkészítés:


A füstölt szalonnát apró kockákra vágjuk, a zsírját kiolvasztjuk. Rátesszük a megtisztított, finomra vágott vöröshagymát, majd üvegesre pirítjuk. A tűzről lehúzva belekeverjük a pirospaprikát, felengedjük egy kevés vízzel, azután hozzáadjuk a megmosott, apróra vágott savanyú káposztát. Néhány percnyi pirítás után felöntjük egy liter vízzel. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, a babérlevelet, egy csipetnyi borsot, és lefedve mintegy 20 percig főzzük. Közben a kolbászt lebőrözzük és felkarikázzuk. A főzés félénél beletesszük a levesbe. Végül a lisztből zsiradékon készített vékony rántással picit besűrítjük, majd jól kiforraljuk. Csak akkor ízesítjük az ecettel, ha nem elég savanyú. Tűzforrón tálaljuk.