Kovászos uborka

Hozzávalók:


1 kg uborka
2 kenyérszelet
3-4 gerezd fokhagyma
2 cs. kapor
víz
2-3 ek só

Elkészítés:


Az uborkát megmosom, ledörzsölöm. Levágom a két végét. A két végéről átellenesen félig félbevágom. Az üveg aljára kaprot teszek, szorosan egymás mellé beleállítom az uborkákat. Beleteszem a fokhagymát, a sót és egy nagy szelet kenyeret. Megtöltöm az üveget meleg vízzel, fóliával lazán leterítem az üveget. Egy mélytányérba állítom, mert ha megindul az erjedés, picit folyni fog és a napra teszem. Ha tartósítani szeretném, hagyományos módon megcsinálom a kovászos uborkát. Mikor kellően finom már, leszűröm róla a levet. Egyesével átmosom a lében az uborkákat, majd üvegekben elteszem őket. Ha ez megvan, a levet újra átszűröm egy sűrűbben szőtt anyagon, hozzákeverek egy kis tartósítószert, majd az uborkákhoz öntöm. Az üvegekben akár évekre is eláll.