Lángos

Hozzávalók:


1 dl víz
1 dl tej
2 tk só
40 dkg kenyérliszt (BL80)
1 nagyobb (13dkg) héjában főtt burgonya összetörve
1 tk cukor
1 tk instant élesztő

Elkészítés:


A hozzávalókat, a leírt sorrendben, beleteszem egy tálba és a
elkészítem, brdagasztom a tésztát.Mikor kész, egy kilisztezett deszkára teszem és nyolcfelé vágom. Kis cipókat vagy korongokat formálok az adagokból.Egy serpenyőbe, bő olajat öntök, úgy másfél-két centi magasan álljon az edényben.Ha felforrósodott, fogok egy tészta adagot és kézzel, belülről kifelé haladva, közben forgatva, nyújtani kezdem a lángost, ha elértem a kívánt formát, (ízlés kérdése ki mennyire vékonyan szereti) beledobom a forró olajba. Oldalanként kb. fél-fél percig sütöm, majd egy papírtörlővel kibélelt tányérra teszem.
Készítettem hozzá, egy dl vízből, egy csipet sóból és egy gerezd préselt fokhagymából álló, klasszikus cuccot, amivel beecseteltem, fogyasztás előtt.
Készíthetjük töltötten is, pl. virslit, vagy túrókrémet tehetünk sütés előtt a tésztába. Csinálhatjuk édesre, vagy sósra.