Hozzávalók
2kg vöröshagyma
2 kg paradicsom
5 kg paprika (lecsó, kápia, erős)
1 l olaj
só
pirospaprika
A munkát a befőttes üvegek előkészítésével kezdjük: egy nagyobb fazékban kifőzzük a már megmosott üvegeket, de a mosogatógép megfelelő programja is alkalmas a célra.
A zöldségeket nagyon alaposan megmosom, majd előkészítem őket. Ennél a receptnél nem szükséges, de ha valaki szeretné, akkor nyugodtan meghámozhatja a paradicsomokat.
Ha végeztem, akkor lepirítom a hagymát és a paprikát a zsíron. A zsír mennyisége picit riasztó lehet, de számos oka van, hogy jó adag zsiradékot használunk a recepthez. Egyrészt nagy szerepe van a tartósításban, másrészt így kevesebb zsiradék kell majd azokhoz az ételekhez, amikhez ezt használom.
Ha a hagyma és a paprika kezd puhulni, hozzáadom a paradicsomot. Sózom, majd ízlés szerint jó minőségű pirospaprikát adok hozzá.
A lecsót „félig” főzöm, a paprikák ne essenek szét, megkockáztatom, még picit roppanósak is maradhatnak.
Ha kész vagyok, üvegekbe merem, és késhegynyi nátrium-benzoátot szórok minden üveg tetejére.
Lezárom, majd két napig száraz dunsztban hagyom kihűlni.