Lencsefőzelék

Hozzávalók:


250 g lencse, 1 közepes fej
vöröshagyma, 2 db babérlevél,
4 csepp ételecet (10%-os),
só, bors, 2-3 gerezd fokhagyma
A hagymás rántáshoz:
1 gerezd fokhagyma,
1 kis fej vöröshagyma,
5 evőkanál étolaj,
1 púpozott evőkanál búzaliszt,
2 csipet fűszerpaprika

Elkészítés:


A lencsét előző este alaposan átválogatjuk, átmossuk, beáztatjuk. Bő vízben hagyjuk állni egész nap. Sok vizet öntsünk rá, mert könnyen felszívja reggelre mindet! A lencsét feltesszük főni pár darab füstölt szalonnabőrrel az íze kedvéért, majd babérlevelet, egész vöröshagymát, fokhagymát és sót adunk hozzá. Lefedjük és addig főzzük, míg puhára nem fő a lencsénk. Ha szükséges, közben adjunk hozzá még vizet. Mikor kész, kivesszük belőle az egész vöröshagymát. Mikor kész a lencsénk, még a tűzön hagyjuk, és vele párhuzamosan gyorsan elkészítjük a rántást. Az olajat egy serpenyőbe tesszük, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, megpirítjuk, hozzáadjuk a lisztet. Gyors kavargatással simára keverjük. Levesszük a tűzről, hozzáadjuk az összezúzott fokhagymát, és a pirospaprikát. A rántást hozzákeverjük a forrásban lévő lencséhez. Egyet forralunk rajta, majd ízlés szerint adunk hozzá sót és kevés ecetet. A kész lencsefőzeléket sült húsos szalonnával, vagy pörkölttel tálaljuk. Ízlés szerint, tálalás előtt tejfölt keverhetünk hozzá.