Libaleves maceszgombóccal

Hozzávalók:


só, gyömbér, egész bors
1 fej vöröshagyma
2-3 gomba, 1 paradicsom
1 zöldpaprika
25 dkg vegyes zöldség
1 kg libaaprólék
Maceszgombóc: gyömbér
fekete bors,só, macesz
2 evőkanál víz
1 evőkanál libazsír
1 tojás, petrezselyemzöld

Elkészítés:


A libahúst megmossuk, fazékba tesszük, 2 liter vízzel felöntjük, majd lassú tűzön felforraljuk. Forralás közben a habot folyamatosan leszedjük. Miután felforrt, beletesszük az egész borsot, a gyömbért és a sót. Közben megtisztítjuk, meghámozzuk a zöldségeket: a sárgarépát, a gyökeret, a zöldpaprikát, a paradicsomot és a gombát negyedbe vágva, a meghámozott hagymát egészben tesszük a levesbe. Lassú tűzön gyöngyöztetve 2-3 órán át főzzük. Miután a hús megpuhult, a levest átszűrjük
Míg fő a leves, elkészítjük a maceszgombócot. A tojást, a libazsírt és a vizet összedolgozzuk, és annyi apróra tört maceszt gyúrunk hozzá, hogy jó sűrű masszát kapjunk. Ezt fűszerezzük sóval, törött borssal, őrölt gyömbérrel, petrezselyemmel, majd félretesszük egy órára. Végül vizes kézzel golflabda méretű, nagyobb gombócokat formálunk belőle, s azokat a forró sós vízben, fedő alatt kifőzzük. Tálaláskor a húst a csontokról leszedve visszatesszük a levesbe. A zöldségekkel és a gombóccal együtt tálaljuk.