Lúdláb

Hozzávalók:


Piskóta
- vaj és liszt a formához
- 1 dkg kakaópor
- 5 dkg liszt
- 6 dkg nádcukor
- 3 tojás
Párizsi krém
- 10 dkg rumos meggy
- 20 dkg lágy vaj vagy margarin
- 8 dkg kakaópor
- 1 vaníliarúd
- 16 dkg nádcukor
- 1,4 dl tejszín
Tetejére
- 20 dkg étcsokoládé
- 2 dl tejszín

Elkészítés:


Piskóta: A tojások fehérjét a nádcukorral nem túl kemény habbá verjük, óvatosan hozzákeverjük a tojássárgáját, beleforgatjuk a lisztet meg a kakaóport. A tésztát kivajazott és kilisztezett 23 cm-es tortaformába töltjük, elsimítjuk, majd előmelegített 160 °C-os sütőben 23-25 perc alatt megsütjük.
Párizsi krém: A tejszínt a cukorral és a vaníliával olyan sűrű sziruppá forraljuk, melyből egy cseppet kivéve a két ujjunk között vékony szálat tudunk képezni. Simára keverjük benne a kakaóport, azután a vajat. A kihűlt krémet kihabosítjuk, a felét a kihűlt piskóta lapra kenjük. Beleszórjuk a rumos meggyet, majd a maradék krémet a torta tetejére kenjük. 2 órát hűtőben pihentetjük.
Tetejére: A tejszínt gőzölésig hevítjük (70 °C). Ráöntjük a csokoládéra, egy picit állni hagyjuk, hogy átjárja a hő (2 perc), majd óvatos mozdulatokkal buborékmentesre elkeverjük. Amint langyosra hűlt, áthúzzuk a hideg lúdláb tortát.