M’hanncha – marokkói réteskorong csokoládéval és dat

Hozzávalók:


M’hanncha – marokkói réteskorong csokoládéval és datolyával

Hozzávalók (10-15 adag)

Töltelék:

40 dkg jó minőségű, nem túl száraz datolya

pl. iráni, vagy Medjool fajta

40 dkg darált mandula, vagy dió

2 evőkanál fahéj

1 teáskanál só

20 dkg keserűcsokoládé (min.65% kakótartalom)

Tészta:

1 csomag réteslap

20 dkg vaj

tetejére: 1 tojás

Elkészítés:


A datolyát kimagozzuk. Egy párolóedénybe tesszük, és vízgőz fölött, kb. 20 perc alatt felgőzöljük, hogy teljesen krémes, puha legyen. A puha datolyát egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a darált mandulát, vagy diót, a fahéjat, a sót, végül a felolvasztott csokoládét. A masszát fakanállal, vagy kézzel összegyúrjuk, tömör, de szaftos állagot kapunk. Félretesszük, és kb. fél óráig hagyjuk állni, annyira, hogy a csokoládé kissé visszadermedjen, és könnyen formázható massza legyen. A tölteléket akár előző nap is elkészíthetjük (de ne tegyük hűtőbe). Megformázzuk a tölteléket: a datolyás masszából a réteslappal azonos szélességű, kb. 2 cm átmérőjű hengert (hosszú nudlit) sodrunk. A réteslapokat csak utolsó pillanatban csomagoljuk ki, hogy ne száradjanak. Mindig két-két lapot használunk egyszerre. A többit közben letakarjuk nedves konyharuhával, hogy ne törjön. Mindkét lapot megkenjük olvasztott vajjal (vagy olajjal, ha laktózmentesen szeretnénk készíteni), a hozzánk közel eső aljába, vízszintesen ráhelyezzük a datolyás masszából készített hengert, majd gyorsan feltekerjük (a végét nem kell lezárni, mert ahhoz tudjuk mindig illeszteni a következő rudat). Szorosan feltekerjük, és áthelyezzük egy tepsire. A műveletet megismételjük a többi réteslappal, mindig kettővel egyszerre. Az új megtöltött, hosszú “rétesszivart” mindig hozzáillesztjük a csiga utolsó eleméhez, így gyakorlatilag a végtelenségig, de legalábbis a tepsi pereméig tudjuk építeni. 180C fokos sütőben, kb. 30 perc alatt aranyszínűre sütjük.