Mágnás pite

Hozzávalók:


45 dkg liszt, 1 sütőpor,
25 dkg hideg vaj,
15 dkg cukor,
1 egész tojás,
1 citrom reszelt héja
és a kifacsart leve
tejföl annyi, amennyitől összeáll a tészta
Töltelék: 30-40-50 dkg őrölt dió,
vanília kikapart magja,
20 dkg cukor,
4 tojás szétválasztva,
1 bő ek. rum,
egy marék mazsola,
4-5 ek. sárgabaracklekvár

Elkészítés:


A hozzávalókat egy nagy tálban összegyúrom, míg szép és sima nem lesz, gyorsan kell dolgozni a vaj miatt, majd kettőbe veszem 2/3 + 1/3 arányban és egy rövid időre beteszem pihenni a hűtőbe. Addig ledarálok 30 dkg diót és elkészítem a krémet. Egy gáztepsit vajjal kikenek. A sütőt bekapcsolom 180 fokra, alsó-felsőre. A nagyobbik tésztagombócot kinyújtom gáztepsi nagyságúra és óvatosan a tepsibe helyezem, kézzel még körbenyomkodom, igyekszem kis peremet kialakítani körbe-körbe, a tészta széleinél. Megkenem bőven baracklekvárral. Egy nagy tálban felverem a 4 tojásfehérjét kemény habnak. Egy másik tálban a 4 tojássárgát a cukorral és a vanília magjaival fehéredésig keverem, hozzáadom a rumot, a mazsolát és az összes őrölt diót, majd jól elkeverem, végül óvatosan összevegyítem a tojásfehérjehabbal. Az egész masszát a lekvár tetejére kenem és elsimítom egyenletesen. A kisebbik tésztagombócból rácsokat görgetek lisztes deszkán és a süteménykrém tetejére helyezgetem óvatosan. Végül egy tojással lekenem a rácsokat és megy a sütőbe, ahol 180 fokon kb. 30-35 percet sül. Mielőtt felvágnám hagyom teljesen kihűlni, mivel a tészta törékeny, roppanós, óvatosan kell bánni vele.