Mákkrémes teasütemény

Hozzávalók:


Mákkrém: 1 dl szilvabor
(vagy vörösbor ill. tea),
15 dkg aszalt szilva, 1 dl víz,
2 ek. cukor, 2 ek. méz,
1 citrom reszelt héja,
fél citrom leve,
25 dkg darált mák,
1 tk. fahéj, 2 nagy tojásfehérje,
2 ek. cukor
A tészta: 50 dkg finomliszt,
25 dkg vaj, fél dl tej,
2 dkg friss élesztő,
egy teáskanál só, csipet cukor,
2 tojás sárgája, kb. 2 ek. tejföl

Elkészítés:


Szilvabor helyett használhatunk más vörösbort vagy meggybort is, vagy alkohol helyett gyümölcsteát. A szilvát lábosba tesszük, felöntjük a borral és felforraljuk. Félretesszük hűlni. Egy edénybe mérjük a vizet, és a cukrot, felforraljuk. Hozzáadjuk a mákot, a mézet, a citrom levét és héját, valamint a fahéjat. Jól elkeverjük, elzárjuk alatta a lángot és kihűtjük. A megpuhult és kihűlt aszaltszilvát az alatta maradt borral pürésítjük, majd a mákhoz keverjük.
Elkészítjük a tésztát. A cukrot beleszórjuk a tejbe, belemorzsoljuk az élesztőt és elkeverjük. Futtatni nem kell. A lisztbe keverjük a sót, majd elmorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojások sárgáját és annyi tejfölt, amivel összeállíthatjuk a tésztát. Négy egyforma cipó vágjuk és letakarva kb. 15 percig pihentetjük. Míg pihen, a mákkrémhez felverjük a tojások fehérjét, ha már könnyű, habos, hozzáadjuk a cukrot és kemény, fényes habot készítünk belőle. Óvatosan a mákkrémbe forgatjuk. A pihentetett tésztából kb. 20 g-os gombócokat készítünk, azaz egy kis cipót 12 darabba vágunk. Egyesével vékony, ovális lapokat nyújtunk belőlük. Megkenjük mákkrémmel, majd feltekerjük. Egy éles késsel hosszában kettévágjuk úgy, hogy az utolsó kb. fél cm egyben maradjon. A két szárát a közepéig feltekerjük. Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk őket, egymáshoz nem túl közel és 180 fokos sütőben 12-13 perc alatt halványpirosra sütjük. Még melegen meghintjük porcukorral.