Mángoldos-túrós tészta

Hozzávalók:


. 50 dkg. friss mángolt
. 50 dkg túró
. 50 dkg. tagliatelle tészta
. 1-2 gerezd fokhagyma
. 10 dkg. vékonyra szeletelt bacon v. feketeerdei sonka (elhagyható)
. fél citrom
. vaj
. olívaolaj
. só, bors, egész szerecsendió

Elkészítés:


Felteszem a tészta főzővizét forrni, majd a vékonyra vágott bacont vagy sonkát egy sütőlapra fektetem egymás mellé, és a sütőbe tolva 6-7 perc alatt, grillfokozaton ropogósra sütöm.A mángoldot megmosom, leszárítom, a szárakat levágom és felaprítom, a
leveleit pedig ujjnyi csíkokra vágom. A lobogó, forró főzővizet megsózom, majd a tésztát beleteszem és a csomagoláson feltüntetett ideig főzöm.Egy nagy magas falú serpenyőben közepesnél erősebb fokozaton 2 ek. vajat és kevés olívaolajat melegítek erre dobom a felaprított szárat és üvegesre pirítom/párolom 1-2 perc alatt.
Hozzáadom a leveleket is, várok pár pillanatot míg elkezd összeesni, majd lefedem, és 2 percig párolom.Ráreszelem a fél szerecsendiót meg a fokhagymát, sózom és borsozom, majd ráfacsarom a fél citrom levét, lefedem újra és még 3 percig párolom.Lekapcsolom a serpenyő alatt a tűzhelyet, leveszem a fedőt és a közben megpárolódott mángoldhoz adom a túrót és ha kell, sózom, borsozom.
Alaposan elkeverem és mikor a túró kezd a melegtől olvadozni, ráborítom a közben megfőtt forró tésztát is, majd lehúzva a tűzhelyről összeforgatom az egészet, hogy minden szépen elkeveredjen. Ha kell, a tészta főzővizéből is adok hozzá egy keveset, hogy szaftos maradjon a túrós tészta.
Tálaláskor, a tányérra halmozott tészta tetejére morzsolok vagy tördelek egy-két sült bacont. Süthetünk hozzá egyszerű szalonnakockákat, vagy taréjt is.