Marhapörkölt sóskrumplival

Hozzávalók:


3 evőkanál sertészsír
2 közepes fej vöröshagyma
800 g marhalábszár
3 evőkanál fűszerpaprika
1 csapott teáskanál só
feketebors (őrölt)
1 teáskanál kömény - egész
víz
1 db paprika
1 db paradicsom (nagyobb)
2 gerezd fokhagyma

Elkészítés:



Ez a klasszikus marhapörkölt recept. Ha vízzel készíted, akkor simán csak marhapörkölt, ha a víz mellé vörösbor is kerül bele, akkor pedig vörösboros marhapörkölt.
Az alapanyagokat készítsük elő. A vöröshagymát aprítsuk fel, a húst pedig nagyjából 2x2 cm-es kockákra vágjuk fel.
A lábasban, bográcsban, vagy amiben főzünk olvasszuk meg a zsírt, dobjuk rá a hagymát és pirítsuk szép üvegesre.Ha üveges a hagyma, dobjuk rá a húst és forgassuk a hagymás zsíron, míg mindenütt szépen kifehéredik. Ekkor sózzuk meg és a pirospaprikát is szórjuk rá.
Ezekkel is alaposan forgassuk át pár percen át.Most öntsünk rá kb. fél liter vizet és az összes fűszert. Most semmi más dolgunk nincs,
mint kb. 3-4 óra alatt lassú tűzön puhára főzzük a húst. Tehát a 3-4 óra alatt fedő nélkül főzzük és 10-15 percenként ellenőrizzük, hogy van-e rajta víz. Ha kezd elfőni róla, mindig ráöntünk 1-2 dl-t. Ha vösörboros pörköltet szeretnénk készíteni, a feltöltéskor néha vörösbort használjunk. A lényeg hogy ne égjen le, tudjon kis lében főni végig.
Mikor a húst kóstolásra nagyjából jónak érezzük - kb. 30-50 perccel az
elkészülés előtt -, rádobjuk a felaprított paprikát és paradicsomot. Rányomjuk a fokhagymát. Tovább főzzük míg a zöldségek is puhára főnek benne. Ilyenkor már nagyon kell figyelni, le ne égjen a pörkölt.
A megtisztított burgonyát sós vízben puhára főzzük, megszórhatjuk egy kis petrezselyemmel. Ezzel és savanyúval, vagy uborkasalátával tálaljuk.