Marinált sült paprika

Hozzávalók:


1,5 kg kápia paprika (bármilyen paprika jó hozzá, de a piros színű
étvágygerjesztőbb)
5 db piros, csípős paprika
3 evőkanál almaecet
1 evőkanál só
5-6 nagy gerezd fokhagyma
5-6 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:


A paprikákat lemossuk, hagyjuk lecsöpögni, majd forgatva feketére grillezzük minden oldalukat, 10-15 perc alatt. A legjobb szabadtűzön, de a gázra tett vaslapon vagy grillsütőben is elvégezhető, de a kicsit kormos íz, az nagyon kell bele.
Tálba tesszük, letakarva hagyjuk kihűlni, így a gőzben megpuhult héj könnyen lehúzható lesz. A meghámozott, kicsumázott paprikákat kisebb darabokra vágva üvegekbe rakosgatjuk, közéjük fokhagyma-gerezdeket és rozmaringágakat is tehetünk. A hámozást, csumázást tál felett végezzük, fogjuk fel a lecsurgó ízletes paprikalevet és azt is öntsük szét az üvegekbe. Az ecetet keverjük el a sóval és locsoljuk a paprikára, majd vékony réteg olajjal fejezzük be a műveletet. Az üvegeket gondosan zárjuk le, tegyük hűtőbe. Ha hosszabb időre szeretnénk eltenni, a szokott módon hőkezeljük: az üvegeket állítsuk vízzel félig telt fazékba és lassan gyöngyöző vízben a forrástól számított 20 percig gőzöljük. A vízben hagyjuk lassan kihűlni.