Marokkói mézes lazac mentás kuszkusszal

Hozzávalók:


1 csipetnyi só
3 evőkanál mogyoróolaj
1/2 csomag friss menta
1 kiskanál cayenne bors
1 kiskanál édes fűszerpaprika
1 db szárított chili
1 kiskanál fekete bors
1 kiskanál koriander mag
4 evőkanál méz
1 db citrom leve
2 db fokhagyma (gerezd)
3 szál újhagyma
1 bögre kuszkusz
40 dkg lazacfilé

Elkészítés:


Amilyen bonyolultnak és nehéznek tűnhet a hozzávalókból, ennek az ételnek az elkészítése, igazából annyira egyszerű. Csinálni kell csak egy marinádot, elkészíteni a fűszerkeveréket és a kuszkuszt, potom 30 perc alatt megvan ez az egzotikusnak mondható étel.
Legelőször is a ras el hanout fűszerkeveréket készítsük el. Ehhez szükségünk lesz mindenképp egy mozsárra, avagy ennek hiányában egy textíliára melyben összezúzzuk a fűszereket. Elsőként az egész koriander magokat, fekete borsot és egész chili paprikát tegyük a mozsárba. Zúzzuk össze őket, majd keverjük hozzá a fűszerpaprikát és a cayenne borsot. Utána egy kis tálba a félbevágott citrom levét facsarjuk ki, és egy kevés citrom héjat reszeljünk bele. Majd a citromléhez szórjuk hozzá a fűszerünket, és 2 evőkanál mogyoróolajat. Lehet használni más semleges ízű olajat is, én az olívaolajat nem akartam most mert erősen domináns az íze. Keverjük jól össze a fűszereket a citromlével és az olajjal. Majd két szál újhagymát vékony csíkokra szeleteljünk fel és az összenyomott fokhagymával együtt adjuk a pácunkhoz. Mindenki ízlésének megfelelően még sózza meg a pácot, majd a szárazra törölt lazacfiléket tegyük a pácba, és amennyire csak tudjuk, egységesen oszlassuk szét rajta a pácot és hagyjuk 10 percet állni.
A sütőt állítsuk 200 fokra ha légkeveréses, ha nem akkor 180 fok is elég.
Amikor a sütőnk felmelegedett, tegyük egy hőálló tálba a halakat, és 15 percre rakjuk a sütőbe. A lényeg, hogy 5 perccel a sütés vége előtt még vegyük ki, és locsoljuk meg a tetejüket, oldalukat mézzel!
Amíg a hal készül, addig készítsük el a kuszkuszt, ami talán a legegyszerűbb feladat. Körülbelül 2dl vizet forraljunk fel. Majd egy lábosba tegyük bele a kuszkuszt, adjuk hozzá a maradék ugyancsak vékony csíkokra vágott újhagymát, egy evőkanál olajat, egy kevés sót és a másik fél citrom levét. Majd a felforralt vízből öntsünk rá annyit, hogy épp csak ellepje. Lefedve, körülbelül 5 perc múlva kész is. Közben a mentát nagyon vékony csíkokra vágjuk fel és amikor kész a kuszkuszunk, szórjuk rá és egy villával keverjük össze őket.
Tálalásnál egy halom kuszkuszra tegyük a lazacot, amit locsoljunk meg a forró fűszeres "páclével". Elvileg lehet hozzákínálni citromot még, de én úgy találtam, hogy erre már nincs szükség ekkor. Jó étvágyat!