Márton-napi ludaskása

Hozzávalók:


egy közepes méretű hízott liba,
0,5 kg rizottó rizs, 2 fej hagyma,
1 szál zellerszár, 3-4 db. sárgarépa,
egy petrezselyemgyökér,
egy csokor petrezselyemzöld,
egy fej fokhagyma,
2 dl száraz fehérbor,
friss rozmaring ág és kakukkfű
vaj, só, bors, egész bors

Elkészítés:


A libát szétbontom. Kiszedem a belsőségeket, egyben levágom a combjait, a melle húsát leválasztom a csontról, a bőrét rombusz alakban beirdalom, majd a libáról lenyesegetem a vastagabb hájrészeket. A combokat és a melleket külön teszem egy tálba, megszórom egy nagy maréknyi sóval, egy nagy csipet durvára tört borssal és borókabogyóval, majd mindenhol alaposan beledörzsölöm a húsokba. Egy serpenyőt forrósítok és beleteszem a combokat, melleket bőrével lefelé és pirítani kezdem, közben mellé dobálom az előző nap lenyesegetett hájas bőröket, majd felöntöm egy kevés vízzel, mellédobok egy összeroppantott gerezd fokhagymát egy-egy ág rozmaringot és kakukkfüvet, majd lefedem a serpenyőt alufóliával. 130 fokra előmelegített sütőbe teszem és hagyom sülni 2 és fél órán át, míg a hús vajpuhára nem sül. Egy nagy lábost veszek elő, beleteszem a liba többi részét, felöntöm 2,5-3 liter vízzel, hogy ellepje a húst bőven és közepes fokozatra kapcsolva a tűzhelyet forralni kezdem, a keletkező habot leszedem, majd utána bezöldségezem a sárgarépa felével, egy fej hagymával, a petrezse-lyemgyökérrel és zöldjével, megszórom egy kanálnyi sóval és egy csipet egész borssal és beledobok 4-5 gerezd fokhagymát héjastól. A levest így készítem el kb. két óra alatt. A levesben megfőtt húsokat kiveszem, a zúzáját és szívét felcsíkozom. Ugyanezt teszem a puhára sült liba-combokkal és mellekkel is, a húsokat kicsontozom, felszeletelem. Egy nagy és magas falú serpenyőt veszek elő, két-három kanálnyi kisült libazsírt öntök bele a libacombos serpenyőből és felhevítem. Beledobom az apróra vágott hagymát a centis kockákra vágott sárgarépát és zellerszárat, pirítani kezdem, majd hozzáadom a rizst is, megsózom és együtt pirítom tovább. Felöntöm a fehérborral és addig forralom míg a rizs krémesedni nem kezd, ekkor felöntöm két merőkanálnyi forró húslevessel és készre párolom. Beleteszem a húsdarabokat, adok hozzá még a levesből, hogy kellően szaftos legyen. A jó ludaskása állaga inkább folyós, mint szilárd, a főzelékhez hasonlatos, a tányérra szedve lassan elterül. Félrehúzom a tűzhelyről, beledobom a felkockázott vajat és egy maréknyi friss apróra vágott petrezselyem és zellerlevelet, lefedem és hagyom 3-5 percig állni, tálalás előtt.