Massaman

Hozzávalók:




2 hatalmas, vagy 4 visszafogott adag
1 púpos evőkanál kókuszzsír
1 konzerv csicseriborsó
2 db vöröshagyma
1 csapott kávéskanál római kömény
1 csapott kávéskanál őrölt koriandermag
1 csapott kávéskanál kurkuma
2 db csillagánizs
1 rúd fahéj
2 szegfűszeg
1-2 csipet szerecsendió
2 db kardamom
2 db babérlevél (elhagyható)
1 ujjnyi gyömbér
2 fokhagyma gerezd
fél doboz kókusztej
3 evőkanál sürített paradicsom, vagy mégjobb a szárított paradicsom paszta
1 evőkanál juharszirup, vagy agaveszirup
1 evőkanál tamarind paszta, vagy miso paszta
2 evőkanál mogyoróvaj
4 evőkanál szójaszósz
1 csipet csili
fél lime lereszelt héja és leve
friss korianderzöld, vagy thai citromfű
készen is lehet massaman pasztát vásárolnitofu kockákkal, más zöldségekkel,

Elkészítés:




A “massaman” egy klasszikus thai curry, amely elsősorban abban tér el az indiai változatoktól, hogy a szokásos “százféle” indiai fűszer mellett még ezer másik is van benne – de tényleg, egy valódi íz, illat, és boldogság.
Holdacskákra vágom a hagymát, vékony szeletekre a fokhagymát, és hámozom, majd vékonyra szelem a gyömbért. A kókuszzsírt serpenyőbe dobom, és miközben forrósodik, belehajigálom az összes fűszert – ez lesz ugyanis a curry lelke. Amikor már sistereg, hozzáadom a gyömbért, fokhagymát, a hagymát és fokhagymát, és állandó kevergetés mellett pirítom, majd rákanalazom a juharszirupot, és aranybarnára karamellizálom. Most jöhet a csicseriborsó – őket is megkapatom kicsit a fűszeres olajjal, majd mehet bele a mogyoróvaj, a paradicsompaszta, a tamarind paszta, és a szójaszósz. Alaposan összekavarom, rotyogtatom, sercegtetem, majd mielőtt még megégne, megkínálom a kókusztejjel. Ismét kavarok rajta párat, majd lefedem, és takaréklángon főzöm három percen át. Egy perccel a főzés vége előtt belereszelem a lime héjat, belepréselem a levet is, majd megkavarom, és korianderzölddel megszórva is tálalom. Klasszikus párolt rizzsel, wokban pirított zöldséges rizzsel, vagy simán csak egy gyors indiai lepénykenyérrel is végtelenül izgalmas fogás.