Mázas sertéshús párolt zöldségekkel (kínai)

Hozzávalók:


2 kisebb sertésszűz,
2 csésze almalé (0,5 l.)
1 ek. thai halszósz,
3 ek. sötét szójaszósz,
2-3 ek. barnacukor,
2-3 gerezd fokhagyma
egy citrom v. lime, egy
hüvelykujjnyi friss gyömbér,
egy karalábé, 3-4 sárgarépa,
egy csomag újhagyma,
2 petrezselyemgyökér,
egy kápia v. kaliforniai paprika,
világos szójaszósz, rizsbor
(vagy száraz sherry),
szezámolaj

Elkészítés:


A zöldségeket vékony hasábokra vágom, a paprikát csíkokra, az újhagyma fehér részét 4-5 centis darabokra, a zöldjét pedig apróra. Bekeverem a máz alapját: egy keverőtálba öntöm az almalét, belereszelem a fokhagymát és a gyömbért, hozzáadom a szójaszószt és halszószt, ráreszelem a citrom héját majd belefacsarom a levét is, megcukrozom és addig keverem míg a cukor fel nem oldódik benne.
A húst szépen megformázom, lehártyázom és minden felesleges részt, zsírt lenyesegetek. Először a zöldséget készítem el: Előveszek négy sütőpapírt, négybe hajtom, majd azt a sarkát megfogva ami a lap közepe, egy tölcsérformára tekerem, levágom a tetejét, így egy kört kapok mikor kihajtogatom. A zöldségeket négyfelé osztom, mindegyik papír felére teszek egy-egy adagot, sózom, borsozom, meglocsolom egy kiskanálnyi világos szójaszósszal, rizsborral és mogyoróolajjal.
A papír másik felét ráhajtom, a széleit összefogva behajtogatom körbe-körbe, hogy mindenhol jól záródjon. Egy tepsire csúsztatom a papírtasakokat és a 170 fokra előmelegített sütőbe teszem 20 percre.
Közben egy serpenyőbe öntöm az almaleves szószt és kb. 15 percig forralom, míg szirupossá válik, nagyjából felére be nem forr.
Beleteszem a húsokat és a szószban főzöm/sütöm, 5 percenként megfordítva, közben folyamatosan locsolgatva a tetejét a forró mártással, 15-18 percig (a hús vastagságától függően), míg a hús át nem sül, de belül még szaftos lédús marad. A húst a mártásban hagyva tálalásig félreteszem 5 percre. A közben elkészült zöldségeket kiveszem a sütőből, a „boríték” tetejét kissé széttépem, a zöldségeket meglocsolom pár csepp szezámolajjal és meghintem egy kevés apróra vágott újhagyma-zöldjével és tálalásig, a még meleg sütőbe
visszateszem, hogy melegen tartsam.
Tálaláskor, a húst ferdén felszeletelem kb. centi vastagon, tányérra helyezem kissé széthúzva a szeleteket, és meglocsolom a sűrű mázzal. Mellé párolt rizst és zöldséget szedek, díszítésként megszórom kevés újhagyma-zölddel.