Medvehagymás-fenyőmagos bagett

Hozzávalók:


előtésztához:
200 g BL 80 liszt
4 g friss élesztő
130 g víz
Kenyértészta:
az összes előtészta (vagy 250 g öregtészta)
2 tk. só
3 ek. olaj
2 ek. burg.pehely (elhagyható)
50 dkg BL 80 kenyérliszt
3 dl víz
1,5 dkg élesztő

1 csokor medvehagyma
3-4 ek. fenyőmag

Elkészítés:


Az előtésztát előző este elkeverem és letakarva a konyhapulton hagyom.
Másnap az összes hozzávalót (a medvehagyma és a fenyőmag kivételével) tálba mértem. Bedagasztottam a tésztát, majd egy kelesztőtálba tettem kelni 30 percre.
Ezalatt felaprítottam a medvehagymát.
Miután letelt a fél óra a tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam és
rászórtam a felaprított hagymát és a fenyőmagot.
Inkább csak hajtogatva, mint dagasztva a tésztába dolgoztam. Végül négy részre osztottam és gömbölyítettem őket.
Letakartam és 10-15 percig hagytam pihenni. Ezután megfordítottam a gombócokat, kissé ellapogattam, majd feltekertem, szorosan lenyomva minden tekerés után, végül a tepsi méretének megfelelő hosszúságúra sodortam őket. Majd a két végét ellentétes irányban megcsavartam.
Egy nagy abroszt több rétegbe hajtottam, beliszteztem és a tésztát egymás mellé ráfektettem úgy, hogy két tészta közé felhúztam egy kis ruhát. Letakartam és újrakelesztettem. (30 perc)
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 230 fokra. Az utolsó két percre a tepsit is betettem átforrósodni.
A bagetteket átemeléséhez a forró tepsire teszem, amit először egy sütőpapírral beborítok. Egyszerre két bagettet sütök ki. A sütő
aljába vizet löttyintek, de helyette pár db jégkocka is megteszi.
16-18 perc alatt sülnek meg.