Medvehagymás-fenyőmagos bagett

Hozzávalók:


az előtésztához: 200 g BL 80 liszt, 4 g friss élesztő, 130 g víz
Előző este elkeverem és letakarva a konyhapulton hagyom.
Kenyértészta: az összes előtészta (vagy 250 g öregtészta)
2 tk. só
3 ek. olaj
2 ek. burg.pehely (elhagyható)
50 dkg BL 80 kenyérliszt
3 dl víz
1,5 dkg élesztő

1 csokor medvehagyma
3-4 ek. fenyőmag

Elkészítés:


Az összes hozzávalót (a medvehagyma és a fenyőmag kivételével) egy tálba mértem. Bedagasztottam a tésztát, majd egy kelesztőtálba tettem kelni 30 percre. Ezalatt felaprítottam a medvehagymát.
Miután letelt a fél óra a tésztát enyhén lisztezett felületre borítottam és
rászórtam a felaprított hagymát és a fenyőmagot.

Inkább csak hajtogatva, mint dagasztva a tésztába dolgoztam. Végül négy részre osztottam és gömbölyítettem őket.
Letakartam és 10-15 percig hagytam pihenni. Ezután megfordítottam a gombócokat, kissé ellapogattam, majd feltekertem, szorosan lenyomva minden tekerés után, végül a tepsi méretének megfelelő hosszúságúra sodortam őket. Majd a két végét ellentétes irányban megcsavartam.

Egy nagy abroszt több rétegbe hajtottam, beliszteztem és a tésztát egymás mellé ráfektettem úgy, hogy két tészta közé felhúztam egy kis ruhát. Letakartam és újrakelesztettem. 30 perc elég volt nekik.
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 230 fokra. Az utolsó két percre a tepsit is betettem átforrósodni.

Egy vastagabb, műanyag tányéralátétet használok a bagettek átemeléséhez. A ruháról óvatosan átgörgetem az alátétre, majd azzal teszem a forró tepsire, amit először egy sütőpapírral beborítok. Egyszerre két bagettet sütök ki. A sütő aljába vizet löttyintek, de helyette pár db jégkocka is megteszi, vagy esetleg ezek helyett a sütés első 5-7 percében gyakran be kell permetezni egy virágpermetezővel a sütőtérbe. 16-18 perc alatt sülnek meg.