1 ek vaj
3 ek olaj
1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva
2 gerezd fokhagyma reszelve
fél tk őrölt római kömény
30 dkg sárgaborsó áztatva (én nem áztattam)
8 deci alaplé
fél tk só ( csak a végén adom hozzá)
10-12 medvehagyma levele szár nélkül leforrázva, plusz 2 levél finomra aprítva
1 dl natúr joghurt
1 lime vagy 1-2 cikk citrom
fél érett avokádó kockázva, lime levével összeforgatva, hogy ne barnuljon (a másik feléből lehet avokádókrém)
tálaláshoz chilipehely, olíva olaj
A hagymát közepes lángon puhára párolom a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén. Finoman sózom, 1-2 kanál vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy gyorsabban főjön. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel, gyorsan átkeverem. Ráborítom a megmosott, jobb esetben előző este beáztatott sárgaborsót majd felengedem az alaplével. Nem sózom, mert az lassítja a főzést. Fedő alatt, közepes lángos bő egy órát főzöm. Ez változó lehet, én nem szeretem, ha szétfő és csirizes lesz. Amíg ez készül, egy kisebb lábosban vizet forralok és 2-3 percig főzöm bennük a medvehagyma leveleket. Gyorsan lehűtöm és félreteszem. Ha megfőtt a borsó, fél merőkanálnyit kiveszek majd a blanchirozott medvehagymával összepürésítem. Visszaöntöm az alaphoz. A joghurtot kikeverem, belefacsarom a fél lime levét és ezt is a főzelékhez adom. Sóval, borssal ízesítem. Végül a felkockázott avokádót összeforgatom a finomra aprított medvehagymával és tálaláskor a főzelék tetejére halmozom. Chilipehellyel, olíva olajjal fűszerezem.