Medvehagymás-joghurtos sárgaborsófőzelék

Hozzávalók:


1 ek vaj

3 ek olaj

1 közepes fej vöröshagyma, finomra aprítva

2 gerezd fokhagyma reszelve

fél tk őrölt római kömény

30 dkg sárgaborsó áztatva (én nem áztattam)

8 deci alaplé

fél tk só ( csak a végén adom hozzá)

10-12 medvehagyma levele szár nélkül leforrázva, plusz 2 levél finomra aprítva

1 dl natúr joghurt

1 lime vagy 1-2 cikk citrom

fél érett avokádó kockázva, lime levével összeforgatva, hogy ne barnuljon (a másik feléből lehet avokádókrém)

tálaláshoz chilipehely, olíva olaj

Elkészítés:


A hagymát közepes lángon puhára párolom a vaj és az olaj összeolvasztott keverékén. Finoman sózom, 1-2 kanál vízzel folyamatosan meglocsolom, hogy gyorsabban főjön. Ráreszelem a fokhagymát, fűszerezem a köménnyel, gyorsan átkeverem. Ráborítom a megmosott, jobb esetben előző este beáztatott sárgaborsót majd felengedem az alaplével. Nem sózom, mert az lassítja a főzést. Fedő alatt, közepes lángos bő egy órát főzöm. Ez változó lehet, én nem szeretem, ha szétfő és csirizes lesz. Amíg ez készül, egy kisebb lábosban vizet forralok és 2-3 percig főzöm bennük a medvehagyma leveleket. Gyorsan lehűtöm és félreteszem. Ha megfőtt a borsó, fél merőkanálnyit kiveszek majd a blanchirozott medvehagymával összepürésítem. Visszaöntöm az alaphoz. A joghurtot kikeverem, belefacsarom a fél lime levét és ezt is a főzelékhez adom. Sóval, borssal ízesítem. Végül a felkockázott avokádót összeforgatom a finomra aprított medvehagymával és tálaláskor a főzelék tetejére halmozom. Chilipehellyel, olíva olajjal fűszerezem.