Medvehagymás pogácsa

Hozzávalók:



1/2 kg finomliszt
1 ek. só
25 dkg vaj vagy margarin
1 tojás
1 doboz tejföl
1 dl tej
1 tk. cukor
2,5 dkg élesztő
6 dkg vaj
1 nagy marék medvehagyma

Elkészítés:


Az élesztőt elkeverem a langyos cukros tejben. Hagyom, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. Ezalatt a lisztet elmorzsolom a margarinnal, elkeverem a sóval. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojásokat, a tejfölt és a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd hagyom kb. 30 percig pihenni.
Ezalatt felaprítom a medvehagymát és elkeverem a vajjal.
A pihentetett tésztát kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra. Vékonyan megkenem a zöld vajjal. Ezután hajtogatom. A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtom, ezt is megkenem vajjal, majd ennek a tetejére az alsó harmadot. Elfordítom a tésztát, megkenem vajjal, a felső részét visszahajtom a közepéig, majd az alsó részt is a közepéig, ezután félbehajtom, mint egy könyvet. Pihentetem fél óráig,
majd megismétlem a hajtogatást és a vajazást.
Ismét pihentetem fél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsa- szaggatóval kiszúrom, sütőpapíros tepsin kelesztem megint legalább fél órán át. Végül lekenem a tetejét felvert tojással és 200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 -20 perc alatt pirosra sütöm.