Mini piték

Hozzávalók:


40 dkg finomliszt, csipet só,
10 dkg cukor, 20 dkg hideg vaj,
1 nagyobb tojás, 1-2 ek.
hideg tejszín vagy víz
Töltelék: 25-30 dkg gyümölcs,
1 tk. vanília kivonat,
1 ek.kukoricaliszt,
2 ek. barnacukor,
reszelt citromhéj,
1-2 ek. lekvár

Elkészítés:


A tésztához a lisztet és a hideg, apró kockára vágott vajat gyors mozdulatokkal elmorzsolom, hozzáadom a sót és a cukrot, elkeverem. Felütöm a tojást, kissé felverem, 1-2 evőkanálnyit félreteszek belőle (ezzel kenem le majd a sütik tetejét) és a lisztes keverékhez adom. Gyors mozdulatokkal összeállítom a tésztát, ha nagyon morzsálódik, akkor egy-két evőkanál tejszínt vagy vizet adok hozzá. A tésztát nem gyúrom sokáig, különben nem lesz omlós, ropogós. Fóliába csomagolom és legalább egy órára hűtőbe teszem. Míg a tészta hűl, a muffin tepsi mélyedéseit kikenem vékonyan olvasztott vajjal és mindbe fektetek egy kb. 2-3 cm széles sütőpapír csíkot. A töltelékhez a gyümölcsöket megmosom, ha kell apró darabokra vágom. Reszelek rá citromhéjat, meglocsolom a vanília kivonattal és elkeverem a kukoricaliszttel, valamint ha cukrot használok édesítéshez, akkor a cukorral. A lehűlt tésztát lisztezett felületen vékonyra nyújtom, 1-2 mm, majd egy 9-9,5 cm átmérőjű kiszúróval 12 db körlapot szúrok ki belőle. A tepsi mélyedéseit kibélelem ezekkel a tésztalapokkal. Egy ecsettel vékonyan kikenem őket lekvárral én narancslekvárt használtam, majd elosztom bennük a gyümölcsös keveréket. A sütemények tetejéhez 6 centis körlapokat szúrok ki, amikbe a sütipecséttel belenyomom a mintát. Egy vastagabb szívószállal kis lyukat szúrok a közepükbe, hogy sütés közben a gőz itt tudjon távozni. A kalapokat a sütik tetejére illesztem.A félretett tojást egy csepp tejszínnel vagy tejjel elkeverem és a pitéket vékonyan lekenem vele. 200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm. A papír segítségével óvatosan kiemelem a formából és rácsra teszem őket hűlni. Langyosan egy gombóc vanília fagyival verhetetlen desszert.