Mogyorókrémes kalács

Hozzávalók:


A tésztához:
7 g porélesztő
2,5 dl tej
45 dkg liszt
7 dkg cukor
7 dkg vaj
A töltelékhez:
Nutella
A tetejére:
1 tojás

Elkészítés:


Elkészítjük a tésztát: a vajat kicsit megolvasztjuk, a tejet langyosra melegítjük. A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük és simára gyúrjuk. Letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük. Ha megkelt, akkor kettéosztjuk a tésztát és lisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk az egyik darabot. A cél az, hogy kör alakú legyen, az a legegyszerűbb, ha egy jó nagy tányért, tálat rárakunk és azt körbevágjuk. Így legalább szabályos lesz. Ha az egyik felével megvagyunk, akkor sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük és jöhet a másik. Ugyanígy járunk el, nyújtjuk, tányérral körbevágjuk. (A maradék tésztából csinálhatunk csigákat például, vagy ugyanezt kicsiben.) A tepsin lévő tésztát megkenjük Nutellával. A másik tésztalapot ráhelyezzük. 16 szeletre vágjuk (először 4-re, aztán azokat felezzük, és aztán azokat is felezzük), de úgy, hogy nem vágjuk végig, hanem mielőtt a közepére érnénk, megállunk. Jól vágjuk el, hogy tényleg elváljon a tészta a vágás mentén. Mindez azért fontos, mert ezután megcsavarjuk a kis cikkeket. Kettesével haladunk: Egyiket balra csavarjuk, másikat jobbra és a kettőt kicsit egymáshoz fordítjuk, így vannak ők egy párban. Ha mind megvan, tojással lekenjük és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt megsütjük.