Muszaka

Hozzávalók:


4 db nagy padlizsán, 60 dkg darált sertés és marhahús vegyesen,
2-3 db paradicsom, 3-4 szem krumpli, 2 fej vöröshagyma, 3-4 gerezd fokhagyma só, bors, olaj.
Az öntethez: 5dkg vajból, pici olajból, 3 ek lisztből, kb. 2 dl tejből besamel,reszelt sajt

Elkészítés:


A vékonyan padlizsánokat 0,5 cm vastag karikákra vágjuk, megsózzuk és hagyjuk, hogy a kesernyés levét kieressze. Ezután papírtörölközővel leitatjuk a szeleteket és forró olajban mindkét oldalukat megsütjük. A krumplit felkarikázzuk és olajban elősütjük.Egy lábasban apróra vágott hagymát pirítunk, hozzáadjuk a darálthúst, együtt pirítjuk őket , majd megsózzuk. A tűzről levéve hozzáadjuk a borsot, a zúzott fokhagymát. Előveszünk egy nagy tepsit , belehelyezzük a krumplikarikák felét, megsózzuk. Rátesszük a padlizsán karikák felét, rá a darált húsos réteg, majd a vékonyra szeletelt hagymakarikák, aztán a paradicsomszeletek. Vékony rétegben újra krumpli és legvégül padlizsán. Minden réteget sózunk.
Elkészítjük a besamelt. Vajon, pici olajon megfuttatjuk a lisztet, de nem pirítjuk. Felengedjük a tejjel és gyors kevergetés mellet, sűrűre főzzük. Picit megsózzuk, beletesszük a reszelt sajtot és hozzákeverjük a mentát is. A besamelt kikeverjük és ráöntjük a muszakára. Ezután betesszük a muszakát a sütőbe és addig sütjük, míg szép piros nem lesz(kb. 30-40 perc. Kockákra vágva tálaljuk.