N

Hozzávalók:


Húsfarm kacsa
2 szál sárgarépa
3-4 cm-es darabokra vágva
2 szál fehérrépa
3-4 cm-es darabokra vágva
1 fej vöröshagyma
vékonyra, félfőre vágva
1 - 2 szál póréhagyma
2 cm-es karikákra vágva, zöldje nélkül
3 - 4 gerezd fokhagyma
aprítva
200 g Lidl Piac savanyú káposzta
kissé átmosva
2 dl fehérbor
20 - 25 szem Kania egész bors
2 - 3 db Mikado babérlevél
2 - 3 ek. Pilos tejföl
Castello étkezési só
Burgonyagombóc:

500 g burgonya
héjában főtt, áttörve
1 ek. Castello búzadara
1 ek. kacsazsír
(ami kisül a kacsából)
1 db tojás
15 - 20 dkg Castello liszt
2 - 3 ek. étkezési keményítő
1 - 2 csipet Castello étkezési só

Elkészítés:


A kacsáról a combokat, melleket és szárnyat levágjuk, majd a combot ki is csontozzuk, a szárnyakat az ízületek menetén daraboljuk. A csontozott combot és mellet is 2-3 cm-es darabokra vágjuk. A filézett kacsa csontjait ne dobjuk ki, azt is belesütjük a levesbe.Egy nagyobb méretű, magas falú kerámia edénybe vagy magas falú tepsibe, sütőpapírra elrendezzük a kacsahúst és a csontjait, sózzuk, majd előmelegített, 200 Celsius-fokos sütőbe tesszük, míg a hús és a csont szép aranybarnára sülnek. Nagyjából 50-60 perc.Ha elkészült, kivesszük a sütőből, leöntjük róla a kisült zsírt, és ha kerámiában sütöttük, hozzáadjuk az összes többi zöldséget: darabolt sárgarépát, fehérrépát és pórét, félfőre vágott vöröshagymát, aprított fokhagymát és a kiáztatott savanyú káposztát is. Hozzáadjuk a fehérbort és annyi forró vizet, hogy gazdagon ellepje. Ízesítjük egész borssal, babérlevéllel és sóval. (A babért és borsot kössük üres teafilterbe, úgy nem harapunk rá, és nem kell keresgélni tálaláskor!)Visszatesszük a sütőbe, a hőmérsékletet levesszük 180-190 fokra és újabb 40-50 percig sütjük, míg a zöldségek és a hús elkészülnek, illetve a lé fele elpárolog és szép sötét aranyszínű nem lesz. Sütés közben célszerű két-három alkalommal óvatosan megkeverni, hogy a zöldség és hús egyenletesen készüljön, illetve többször kóstoljuk, ha nem elég sós, ízesítsük. Utólag nehéz jó ízűre sózni!Amíg „sül a leves”, bőven van időnk a gombócot elkészíteni.A héjában főtt, hideg, áttört burgonyát elkeverjük a többi hozzávalóval, de ne dolgozzuk sokáig, mert nagyon nyúlóssá válhat! A kész tésztából egyforma méretű gombóckákat készítünk, nagyjából 2-3 cm átmérőjűeket. Lisztezett, sütőpapírral bélelt tepsire gyűjtjük a gombócokat, majd gyöngyöző, sós vízbe főzzük készre. Ha feljönnek a víz tetejére a gombócok, további 2 percig főzzük, majd vegyük ki őket és hagyjuk maguktól lehűlni.50 perc alatt elkészült a leves.Tálalás előtt vegyük ki a csontokat, rájuk már nincs szükség. Tegyük bele a forró levesbe a gombócokat, hogy felmelegedjenek, majd azonnal tálalhatunk is, frissen vágott snidlinggel szórjuk a tetejét! Nagy kanál tejfölt adhatunk hozzá, ha szeretnénk.