Napraforgókalács

Hozzávalók:


50 dkg liszt, 1 tojás,140 g joghurt, 3 evőkanál olaj, 1,5 teáskanál só,
1 evőkanál cukor, kb. 1,8 dl langyos víz, 2 dkg élesztő
a tetejére a lekenéshez: 1 tojás, szezámmag, egész mák
A sonkás töltelékhez: 30 dkg sonka, 2 evőkanál tejföl,1 teáskanál mustár,
5-7 dkg reszelt trappista sajt, 2 szál újhagyma vagy 1 közepes fej vörös-hagyma, só, őrölt bors ízlés szerint
A fokhagymás-vajas töltelékhez: 5 dkg puha vaj, 3 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors ízlés szerint

Elkészítés:


A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgép üstjében bedagasztjuk, majd a kikapcsolt gépben duplájára kelesztjük a tésztát. A sonkás töltelékhez a sonkát ledaráljuk (vagy nagyon apróra vágjuk), a hagymát apróra vágjuk és a többi hozzávalóval együtt ízlés szerint elkészítjük. A fokhagymás-vajas töltelékhez a puha vajat a sóval és borssal összekeverjük. Amikor a tészta megkelt, 4 egyforma kerek cipót gömbölyítünk belőle. Az egyiket kinyújtjuk kör alakúra és 2-3 mm vastagra, sütőpapíros tepsire tesszük és megkenjük a sonkás töltelékkel. Kinyújtjuk a másik cipót is, befedjük vele a tölteléket. Egy poharat lisztbe mártunk és picit benyomjuk vele a tészta közepét (de ne lyukasszuk át a tésztát). Majd pizzavágóval egyforma cikkekre szeleteljük a kört (a tésztát), és minden szeletet kétszer vagy háromszor megtekerünk. A másik két cipót is ugyanígy kinyújtjuk és elkészítjük, csak fokhagymás-vajas töltelékkel kenjük meg. Kb. 20 percet pihentetjük, majd felvert tojással lekenjük a tetejét és a közepét megszór-juk szezámmaggal. Előmelegített 180 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütjük (vagy amíg szépen kezd pirulni a teteje). Amikor megsült, 5 percre letakarjuk egy tiszta konyharuhával