Örmény bárányragu aszalt gyümölcsökkel

Hozzávalók:


1 kg bárány comb vagy lapocka
2 kisebb fej hagyma
1-1,5 dl Merlot vagy örmény konyak
3-4 evőkanálnyi sűrített paradicsom
3-4 evőkanálnyi meggy- vagy sárgabaracklekvár
10-10dkg aszalt szilva, sárgabarack, meggy, füge
2-3 evőkanálnyi fűszerkeverék a következőkből(babérlevél, bazsa-likom, borsikafű, kakukkfű, koriander, majoránna, rozmaring, tárkony
2-3 evőkanálnyi olívaolaj
1 teáskanálnyi cukor
½ csokor petrezselyem zöldje
só és bors
kuszkusz ill. bulgur

Elkészítés:


A húst vágjuk kockákra, forgassuk össze a fűszerkeverékkel, ízlés szerint sóval és borssal, majd letakarva pihentessük 25-30 percet.
Egy nagyobb serpenyőben hevítsük fel az olajat, és a húskockákat,
2-3 percig süssük, míg kérget kap. Szedjük ki egy lapátkanállal egy tányérra. A hagymát vágjuk apróra, tegyük bele a visszamaradt olajba, ha kell, adjunk még hozzá, pár pillanatig pároljuk, majd adjuk hozzá a paradicsompürét és a cukrot. Kevergetve pirítsuk meg, öntsük fel a borral, és tegyük vissza a húskockákat. Kis lángon, fedő alatt, időnként megkeverve, pároljuk a húst puhára. Keverjük bele a lekvárt, az aszalt gyümölcsöket és forraljuk pár percet. A végén hintsük meg durvára vágott petrezselyem zöldjével, tálalás előtt.
Kuszkusszal, bulgurral vagy egyszerűen friss kenyérrel tálaljuk.