Örmény piláf magvakkal és báránycomb nyársakkal

Hozzávalók:


70 dkg bárányhús 3x3 centis kockákra vágva
A páchoz: 1 teáskanál római kömény, 1/3 csésze (80 ml) olívaolaj, 2 evőkanál frissen facsart citromlé, 1 evőkanál szójaszósz, 2 evőkanál örmény konyak, 2 alaposan felaprított hagyma, 3 evőkanál felaprított petrezselyem, 1 evőkanál reszelt gyömbér, 2 gerezd fokhagyma áttörve, 2 teáskanál őrölt csípős paprika, 1 teáskanál őrölt paprika, 2 teáskanál felaprított friss oregano, 1/2 teáskanál őrölt fahéj, só, bors,
A nyársakhoz: 1 nagy kaliforniai paprika, (a magokat és az ereket eltávolítjuk) 3,5 centis kockákra vágva, 1 nagy hagyma 3,5 centis kockákra vágva, 12 cherry paradicsom, 12 kis csiperke gomba (tönkjét eltávolítjuk)
A piláfhoz: 2 evőkanál forró víz, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál hámozott mandula, 3 evőkanál hámozott, sózatlan pisztácia, 1/2 csésze 2,5 centis darabokra tört cérnametélt, 1 csésze ( 2,5 dl) hosszú szemű rizs, 2 1/2 csésze (6 dl) marhahúsleves, 1/8 teáskanál sáfrány, 1/2 teáskanál őrölt csípős paprika

Elkészítés:


Egy serpenyőt magas hőfokra melegítünk mindenféle zsiradék nélkül, majd kb. két percig pirítjuk benne a római köményt, jól vigyázva, hogy nehogy megégjen, mert keserű lesz. Várunk míg kihűl, mozsárban összetörjük, majd a pác többi hozzávalóival együtt turmixgépbe rakjuk és homogén pürét készítünk belőlük.
Egy megfelelő méretű, zárható műanyag dobozba beletesszük a felkockázott húst, ráöntjük a pácot, lezárjuk és addig rázzuk a dobozt, amíg a pác teljesen bevonja a húst. Éjszakára hűtőbe tesszük.
A hagymát és a paprikát két percre forró vízbe mártjuk, majd megszárítjuk. A húst kiszedjük a pácból, a pácot 20 percig közepes lángon beforraljuk.
Nyársakat készítünk a hús, paprika, hagyma, paradicsom, gomba felhasználásával. Felváltva szúrjuk fel őket. A kész nyársakat ecset segítségével jól megkenjük a páccal, majd grillen (vagy sütőben grill alatt párszor megfordítva, ecsetelve) kb. 15 perc alatt megsütjük.
A piláfhoz: A sáfrányt tegyük egy kis edénybe, öntsük rá a forró vizet. Hagyjuk állni 20 percig. Az olívaolajban, közepes hőfokon süssük 2 percig a magvakat, majd tegyük félre. Vegyük le alacsonyra a hőfokot és szórjuk az olajba a cérnametéltet és sűrű kevergetés mellett 2 perc alatt pirítsuk világos barnára. Adjuk hozzá a rizst és addig kevergessük míg szemmel láthatóan bevonja a szemeket az olaj és áttetszők lesznek. Öntsük fel a húslevessel, adjuk hozzá a sáfrányt és a csípős paprikát és forraljuk fel kevergetés mellett, majd vegyük le a lángot. Fedjük le és pároljuk 20 percig, míg a rizs teljesen felszívja a húslevest. Villával keverjük bele a félretett magvakat. A piláfot szedjük tányérra és fektessük rá a nyársakat.