Őfelsége szereti! – Hünkar beğendi! (török étel)

Hozzávalók:


500 gr. bárányhús, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál olaj, 2 marék dió, 1 csípős zöldpaprika, ízlés szerint só, őrölt fekete bors, chili pehely, cayenne bors, 2 dl. húsalaplé vagy víz. 3 padlizsán
5 dkg vaj
1-2 ek liszt
1 dl tej
10 dkg reszelt sajt

Elkészítés:


Íme, a nevezetes recept, amit a francia császárnő végül soha nem kapott meg: az ételhezA raguhoz a hagymát nagyon apróra felvágjuk és az olajon üvegesre sütjük. Ez után hozzáadjuk a darált bárányhúst, ízlésünknek megfelelően fűszerezzük a felsorolt fűszerekkel, majd kissé lesütjük. Mikor a hús elősült, hozzáadjuk a feldarabolt diót és felöntjük az alaplével, majd fedő alatt készre főzzük az egészet. A vége felé vegyük le róla a fedőt, úgy pároljuk tovább, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon belőle, majd hozzákeverjük a vékonyan felkarikázott csípős zöldpaprikát is. A kész ragut félre húzzuk és melegen tartjuk. 3 padlizsánt parázson megsütünk, a héját lefejtjük, citromlével ízesítjük, pürésítjük. Vajjal, liszttel zsemleszínű rántást készítünk és a padlizsánhoz keverjük. Hozzáadunk néhány evőkanálnyi forró tejet és addig keverjük, míg a burgonyapüréhez hasonló állagú nem lesz. Végül, keverjünk hozzá 2 evőkanálnyi reszelt sajtot. Néhány percig még főzzük, majd a báránypörkölt köreteként, melegen tálaljuk.
A Hünkar beğendi padlizsánpüré báránypörkölttel, ma már csirkepör-költtel és húsgombóccal is, ám abban az időben, amikor a nevét kapta, még bárányétel volt. Az elnevezés eredetére két változat is akad. Az egyik szerint ez volt a 17. században élt IV Murad szultán kedvenc étele, a másik szerint az utolsó francia császárné, III. Napóleon császár felesége, Eugénia törökországi látogatásakor (1869), a királynő programjáról és étkezéséről beszámoló egyik török lap főcíme,
a Hünkar beğendi (Őfelsége szereti!) ihlette a nevét. A császárnőnek olyannyira ízlett az étel, hogy Abdul-Aziz szultán meg is ígérte, hogy a főszakácsa elárulja a receptjét, ám az ígéret végül nem teljesült.
Bárány pörkölt lásd Birka húsból készült ételek.