Orosz feketekenyér

Hozzávalók:


250 g BL 80 kenyérliszt
85 g tk. búzaliszt
140 g rozsliszt
75 g zsemlemorzsa
3 ek. zabkorpa
1,5 ek. kakaópor (cukrozatlan)
2,5 ek. ins. kávépor
2,5 ek. sötét melasz
2 ek. olaj
2 tk. só
1 tk. őrölt koriander
1 tk. őrölt kömény
20 dkg kovász
360 ml víz
1,5 dkg élesztő

Elkészítés:


Az összes hozzávalót bekészítettem egy tálba. Kb. 12-15 perc alatt szépen összeáll a tészta, amit áttettem egy kiolajozott kelesztőtálba. Egy órán át hagytam kelni.
Ezután enyhén lisztezett felületre borítottam, finoman kinyomkodtam belőle a levegőt, közben téglalap formára igazítottam. Jobb és bal oldalról is visszahajtottam belőle egy kicsit, majd a tésztát feltekertem.
Sütőpapírral kibélelt formába tettem és hagytam egy órán át kelni.
A sütőt ezalatt előmelegítettem 230 fokra. A megkelt tésztát hosszában végig hasítottam egy éles pengével, alaposan lepermeteztem vízzel és a sütőbe toltam. 15 perc után a hőt visszavettem 200 fokra. Összesen 45 percig sütöttem. Rácsra tettem hűlni.